Рецепти желе з агар-агаром для домашнього приготування


Опубликованно 13.03.2018 07:21

Рецепти желе з агар-агаром для домашнього приготування

Багато з тих, хто цікавиться кулінарією і приготуванням різних страв у домашніх умовах, швидше за все, хоча б раз натрапляли на такий інгредієнт, як агар-агар. Особливо часто на просторах інтернету і в кулінарних книгах можна зустріти рецепти желе з агар-агаром. І також часто рекомендують використовувати саме його, а не желатин. Але далеко не всім знайоме слово агар-агар. Що це таке? Що таке агар-агар?

Речовина з сильними желирующими властивостями – це агар-агар. Що це таке, добре знають шеф-кухарі та кондитери. У світі кулінарії воно відомо як відмінна альтернатива желатину. Він виступає в ролі згущувача для приготування різного роду десертів, пудингів, желе, супів і соусів. Агар-агар видобувається з червоних водоростей декількох видів. На виході виходить порошок білого або жовтуватого кольору. Також агар можна зустріти у вигляді гранул, пластівців і пластин. Тому у професійних кухарів і домогосподарок завжди залишається вибір, яку форму їм зручніше використовувати.

Його склад відрізняє наявність багатьох корисних мінералів, серед яких йод, магній, залізо, цинк і деякі інші. Крім того, в ньому є вуглеводи і клітковина. Тому його використання є не тільки зручним, але і більш корисним. Властивості агар-агару

Звичайно ж, головна властивість цієї речовини – можливість за допомогою невеликої кількості перетворювати будь-яку рідину в желеподібну масу. Агар-агар в приготуванні желе використовується найбільш часто. Його, як уже говорилося, виробляють з водоростей, які попередньо миють і чистять, а потім вони проходять кілька стадій обробки. Так і виходить порошкоподібну речовину з сильними желеобразующими властивостями. Агар-агар не має ні смаку, ні запаху, що досить зручно для його використання. При цьому він з легкістю вбирає в себе аромати використовуються разом з ним прянощів і спецій.

Агар-агар відомий своєю користю для здоров\'я. По-перше, желе з водоростей організмом не засвоюється, як би просто проходить крізь нього, попутно очищаючи кишечник. Крім того, він сприяє зниженню рівня холестерину, має користь в профілактиці раку молочної залози і зміцнює легені. А з-за того що має майже нульову калорійність і швидко викликає відчуття насичення, він здобув велику популярність у любителів здорового харчування і роблять схуднути. Порівняння агар-агару та желатину

По своїй суті два ці речовини дуже схожі: володіють желирующими властивостями і в зв\'язку з цим використовуються для приготування різних страв, де це необхідно. Але якщо заглиблюватися в їх склад і властивості, можна знайти масу істотних відмінностей, як правило, не на користь желатину. В числі перших можна відзначити відсутність смаку і запаху у агару, в той час як желатин володіє досить специфічним ароматом. Звідси випливає і наступна перевага агар-агару: з ним не страшно переборщити, адже в такому випадку, на відміну від желатину, він не додасть ніякого присмаку страви.

Заглиблюючись у склад, можна відзначити, що агар є продуктом рослинного виробництва, так як в його основі лежать водорості. З цієї причини він користується популярністю у прихильників вегетаріанства. Рецепти желе з агар-агаром користуються більшою популярністю, ніж рецепти на основі желатину. Різниця існує і в текстурі - агар-агар щільніше і твердіше, не тане на язиці. Це може стати єдиним мінусом для любителів м\'якої текстури желе. Як приготувати просте желе з агар-агаром

Величезною популярністю користуються рецепти желе з агар-агаром. Знову-таки, справа в зручності використання цієї речовини для приготування желеподібних страв. Але щоб приготувати подібне ласощі в домашніх умовах, потрібно знати, як розвести агар-агар для желе. При його виборі для желе варто віддати перевагу порошкоподібної добавці, так як з нею працювати найбільш зручно. Для прикладу розглянемо приготування желе зі свіжої полуниці.

Отже, для початку додаємо у воду цукор і цедру лимона, ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Тепер додаємо полуницю, попередньо розім\'явши її, і лимонний сік, перемішуємо і ставимо в бік. Дотримуючись пропорцій, вказаних на упаковці, додаємо агар у воду і доводимо до кипіння, постійно помішуючи. Під час кипіння вливаємо сюди ягідну масу, знову доводимо до кипіння, не забуваючи помішувати. При цьому буде підніматися досить висока піна. Коли суміш закипіла, знімаємо піну і розливаємо рідина по формах. Залишається тільки дати пару хвилин для охолодження, і десерт для всієї родини готовий. Дуже зручно, що готування такого цікавого ласощі займе у господині не більше півгодини, що не може не радувати. Як приготувати желе апельсинове

Апельсин сам по собі фрукт дуже цікавий. А апельсинове желе з агар-агаром точно порадує любителів соковитих цитрусових. Найбільш поширені способи приготування апельсинового желе – на соці і на молоці. Розглянемо обидва.

Для приготування желе з соком необхідно безпосередньо сік поставити на плиту і дати нагрітися. Коли він вже став теплим, додаємо агар-агар та добре розмішуємо, знімаємо з плити, не даючи закипіти, і прибираємо в сторону на 15 хвилин. Після цього повертаємо на плиту, доводимо до кипіння. Не забуваючи помішувати, тримаємо одну хвилину і прибираємо. На цьому етапі желе вже готове, залишається лише розлити по формах і дати охолонути. Для тих, хто постить дане желе має безсумнівну перевагу, так як його можна приготувати і під час посту.

Для любителів молока наступний спосіб. Тут принцип подібний до того, який лежить в основі способу приготування полуничного желе, описаного вище. Змішуємо молоко і цукор, окремо доводимо до кипіння агар-агар з водою і цукром за бажанням, варимо кілька хвилин, постійно помішуючи. Додаємо молоко, а також сік і м\'якоть апельсина, розливаємо в форми і даємо охолонути. Що ще можна додати в желе

В незалежності від того, рецепти желе з агар-агаром або желатином ви обираєте, багато що залежить від вашої фантазії. Ви можете надати будь-який смак вашому ласощів, не варто боятися експериментів. Базовими добавками є різні фрукти і ягоди, починаючи від яблук і полуниці і закінчуючи кавуном і манго. Можна приготувати молочне желе, рецепт якого вказано вище. Насправді, існує безліч різних варіацій та цікавих сполучень, варто лише спробувати пофантазувати.

Саме по собі желе – дуже незвичайний і смачний десерт, яким будуть раді як дорослі, так і діти. Агар-агар лише непомітний помічник в його приготуванні. Не бійтеся проявляти фантазію і придумувати щось нове, щоб здивувати і порадувати своїх коханих.



Категория: Еда