Як називається фрукт "зірочка"?


Опубликованно 09.03.2018 19:14

Як називається фрукт

Сьогодні на прилавках магазинів представлено даний достаток екзотичних фруктів. Далеко не всі люди знають їх правильну назву, а про смакових якостях і зовсім не мають ні найменшого уявлення. У нашій статті докладно розглянемо фрукт "зірочка". В першу чергу, зупинимося на тому, як він правильно називається і в яких країнах росте. Також обов\'язково розглянемо, як вибрати стиглий плід, щоб він порадував відмінними смаковими якостями і був корисний для організму.Як називається фрукт "зірочка"?

В Європі цей фрукт люблять за її незвичайну форму. Досить нарізати впоперек - і оригінальна прикраса для святкового столу готово. На різних мовах назва плодів цікавої форми звучить по-різному - старфрут, карамболь, тропічна зірка, зоряне яблуко. І всі вони чудово характеризують зовнішній вигляд рослини.

Правильна назва фрукта зірочкою, згідно наукової класифікації, звучить так - карамбола. Відноситься до сімейства кисличные, роду дерев\'янистих рослин аверроа. Плоди ростуть на деревах з густою кроною, що досягає у висоту 3-5 метрів, і широкими листям довжиною до 50 сантиметрів. Глянцевий на дотик фрукт жовто-зеленого кольору має ребристу поверхню. У розрізі плід утворює п\'ятикутну зірку.Де росте карамбола?

Батьківщиною фрукта "зірочка" є Південно-Східна Азія. У дикому вигляді карамбола росте на острові Шрі-Ланка, в Індії та Індонезії. Рослина акліматизовано в Бразилії, Гвіані, деяких штатах США (Гаваї, Флорида), Ізраїлі. З цих країн плоди незвичайної форми часто імпортуються в Росію.

Туристи можуть помилуватися тим, як росте карамбола, при відвідуванні Таїланду. Цвіте рослина кілька разів в році. В цей час його крона покривається красивими, рожево-лавандовими квітками. Приблизно через 2 місяці формуються зелені плоди ребристої форми, усередині яких знаходиться кілька насіння. По мірі дозрівання фрукти набувають жовтого забарвлення. У довжину карамбола не перевищує 15 див. Період дозрівання плодів припадає на травень-серпень.

При бажанні карамбола легко вирощується і в домашніх умовах звичайного насіння. Рослина невибаглива у догляді, тіньовитривала, не боїться протягів. Необхідний середній полив.Смакові якості екзотичного фрукта

Точно можна сказати, що цей плід дуже соковитий. А от смак у нього може бути зовсім різним. Недозрілі плоди, а саме в такому вигляді їх знімають з дерев для подальшого імпорту в Росію, виходять досить кислими, з неприємним присмаком. Такий фрукт більше нагадує овоч, наприклад огірок. Стиглі плоди з масивними ребристими наростами мають досить солодкий смак. Карамболу часто порівнюють з аґрусом, яблуком, огірком, виноградом і навіть апельсином. В одному рослині поєднуються одразу кілька смакових нот, тому так складно дати опис цього тропічного плоду. Завдяки високому вмісту води і кисло-солодкого освіжаючому смаку карамбола легко вгамовує спрагу.

Фрукт "зірочка" в розрізі має практично правильну форму п\'ятикутної зірки, тому його часто використовують для прикраси коктейлів та десертів. В домашніх умовах зберігається карамбола в холодильнику близько трьох тижнів. Склад і користь для організму

Одним з приємних переваг фрукта "зірочка" є його низька калорійність. У 100 грамах соковитих і спілих плодів карамболи міститься всього 34 ккал. У м\'якоті знаходиться велика кількість важливих для організму мікроелементів (кальцію, магнію, натрію, калію, фосфору та заліза, а також вітамінів (C, B1, B2, B5, бета-каротину).

Вживання карамболи рекомендовано при:ослабленому імунітеті і авітамінозі;головних болях, запамороченнях і лихоманці;кольках у животі і запорах.

Кисло-солодкі тропічні плоди незвичайної форми є джерелом антиоксидантів, надають на організм протимікробну і антигрибкову дію. М\'якоть спілої карамболи сприяє зниженню рівня глюкози і холестерину в крові людини.

Азіатські цілителі використовують у лікувальних цілях не стільки плодів, скільки листя і квітки рослини. Але і регулярного вживання фруктів буде достатньо для того, щоб поліпшити свій стан і зміцнити здоров\'я.Шкоди та протипоказання

З-за високого вмісту щавлевої кислоти карамбола може бути не така корисна, як здається на перший погляд. Від вживання кисло-солодких плодів з соковитою м\'якоттю слід утриматися людям із захворюваннями нирок, шлунка і дванадцятипалої кишки. Щавлева кислота може посилити перебіг таких хвороб, як гастрит і ентероколіт. Разом з цим властивості цієї речовини жителі азіатських країн використовують при виведенні плям, а також при поліруванні міді і латуні.

Надмірне вживання плодів карамболи може викликати інтоксикацію. Ознаками цього стану є гикавка, блювання, оніміння, м\'язова слабкість або безсоння. Інтоксикація проявляється протягом 1-14 годин після вживання карамболи.Як вибрати стиглі плоди?

Солодким смаком і приємним запахом жасмину володіють тільки фрукти, достиглі на дереві. Вони відрізняються характерним яскраво-жовтим кольором і коричневими смужками на масивних ребрах. На жаль, придбати їх можна лише в місцях безпосереднього вирощування карамболи. Щоб імпортувати плоди за сотні кілометрів, їх доводиться зривати ще зеленими. Дозрівають такі фрукти безпосередньо на магазинних прилавках або в домашньому холодильнику.

У Росії вибрати стиглі плоди карамболи буде досить складно. Фрукт "зірочка", представлений в наших магазинах, має світло-зелений або блідо-жовтий колір. До повного дозрівання і вживання в їжу карамбола повинна полежати при кімнатній температурі кілька днів або в холодильнику до трьох тижнів.Як їдять фрукт у вигляді зірочки?

Незвичайна форма карамболи дозволяє використовувати нарізані тонкими скибочками плоди в якості прикраси для напоїв, десертів, фруктових салатів та інших страв. Однак цим застосування екзотичного фрукта зірочкою в кулінарії не обмежується.

У країнах Азії карамболу використовують при приготуванні багатьох цікавих напоїв і страв:Сік кисло-солодких плодів додається до алкогольні і безалкогольні коктейлі, надає їм вишуканий смак.Недозрілі фрукти використовуються в якості овочів і підлягають смаження, гасіння та маринування.Стигла карамбола відварюється в сиропі і подається як дуже смачного десерту.Солодкі, достиглі в природних умовах фрукти використовуються при приготуванні варення, мармелад і желе.У Китаї кухарі додають карамболу в страви з м\'яса або риби, а також готують з неї смачний соус.

При вживанні в сирому вигляді плоди не чистять, а їдять прямо з гладкою і тонкою шкіркою. Спочатку карамбола добре миється з видаленням бруду з впадинок і ребер, а потім нарізати пластинками завтовшки 1 див



Категория: Еда