Як замішувати тісто на манти? Класичний рецепт


Опубликованно 23.02.2018 01:38

Як замішувати тісто на манти? Класичний рецепт

Як замішувати тісто на менти, знає не кожна господиня. І в цілому про це блюдо мало що відомо в нашій країні, так як воно відноситься більше до азіатської кухні. Також про це блюдо як національне згадується в кулінарії деяких сибірських народностей. Але який би з народів не приписував появу собі настільки смачного й оригінального блюда, перші згадки про нього відзначаються узбецьким народом. Часто манти плутають з хінкалі або пельменями. І це не випадково, так як деякі подібності між цими трьома стравами все ж є, але, тим не менш, готуються вони трохи інакше.

У статті розглянемо, як замішувати тісто на манти, які начинки до них йдуть і з якими соусами краще всього подавати. Також спробуємо розібратися, чим же манти відрізняються від пельменів та хінкалі.

Здавалося б, що може бути простіше ніж замісити тісто, але, на жаль, багато початківці кулінари, готуючи таке нехитре блюдо, допускають безліч помилок саме в процесі замісу тіста. Тому, перед тим як приступати до приготування страви, краще всього докладніше дізнатися про те, як замішувати тісто на манти. Чим відрізняються манти від пельменів

Перед тим як замішувати тісто на манти, спробуємо розібратися, у чому їх основні відмінності від пельменів. Тоді вам вдасться не допустити найпоширеніших помилок і приготувати страву як можна більше схоже на оригінал.

М\'ясна начинка для мантів не пропускається через м\'ясорубку, а рубається ножем. Це дозволяє їй залишатися більш соковитою.

На відміну від пельменів, манти готуються на пару і ні в якому разі не опускаються в киплячу воду. Готувати їх краще в пароварці. Але якщо її немає, то на дно каструлі з водою необхідно покласти спеціальну решітку або сито. А вже на неї викладаються мішечки з тіста з начинкою. Адже манти за своєю формою нагадують саме мішечки. Завдяки цій страві пристосування на дні каструлі у вигляді решітки набуло назву «мантышницы».

Є манти прийнято руками, для того щоб сік з них не витікав при протыкании виделкою, а потрапляв прямо в рот. Відмінність мантів від хінкалі

Головна відмінність між цими двома стравами помітно неозброєним оком – форма. Манти загортають конвертом з відкритим верхом. Хінкалі, у свою чергу, за формою нагадують невеликі тугі мішечки.

Ще одна відмінність – фарш. Для мантів найчастіше використовують баранину або яловичину. У хінкалі ж кладуть свинину чи яловичину. Також у фарш для мантів в деяких випадках можуть додавати курячий жир. Як вже було вище зазначено, фарш для мантів рубається ножем. Для хінкалі він перемелюється на м\'ясорубку. Якщо в першому випадку до начинки додається тільки крупно нарізану ріпчасту цибулю і сіль, щоб не перебивати смак м\'яса, то у другому кладуть велику кількість спецій і зелені.

Відповідаючи на питання, як замішувати тісто для мантів, необхідно пам\'ятати, що воно повинно бути тугим і прісним. Також у нього прийнято додавати яйце. У деяких регіонах тісто готують з додаванням дріжджів. Тісто для хінкалі замішується прісним, але не тугим. І до нього не додають яйце.

Процес приготування обох страв також має відмінності. Як вже було зазначено, манти прийнято готувати на пару. Хінкалі ж варять у каструлі або глибокій сковороді.

Ще одна відмінність в тому, що хінкалі – страва кавказької кухні, манти – азійських. Хвостик з тіста від хінкалі не з\'їдають. Він необхідний для того, щоб було зручніше брати їх руками. Манти ж з\'їдаються повністю.

Як ми вже з\'ясували, манти готують з прісного тіста. Багато господині, щоб воно краще злипалося, додають в тісто яйце. Але в класичний рецепт входять тільки борошно, сіль і вода. Також важливо пам\'ятати, що вода повинна бути холодною. Тоді тісто вийде тугим. Готуємо тісто

Відповідаючи на питання, як правильно замішувати тісто на манти, пам\'ятайте, що велике значення має дотримання пропорцій. Вірніше - це основа успіху в приготуванні гарного тесту. У нашому випадку виграшною пропорціями є співвідношення води і борошна 1:2.

Отже, нам знадобиться: два склянки просіяного пшеничного борошна; один стакан холодної води очищеної; одне куряче яйце; половина чайної ложки солі.

Тісто на манти розкочується до 2 мм завтовшки. Як правильно замішувати тісто на манти з фото

Щоб тісто на манти вийшло повітряним, його необхідно просіяти через дрібне сито, таким чином наситивши її киснем.

На підготовлену поверхню висипаємо борошно. Для того щоб тісто не потрапляв зайвий сміття, поверхню необхідно застелити пергаментним папером. У борошні робимо долонькою воронку і вбиваємо в неї яйце і наливаємо воду, але не всю.

Для того щоб весь вміст лунки не розтеклося, місити тісто потрібно від країв до середини, поступово додаючи воду, що залишилася. При необхідності (якщо тісто виходить рідким) додаємо ще борошна.

Тісто має бути тугим, але при цьому еластичним. Робите з тіста своєрідний кулю і накриваєте рушником, залишити на деякий час. Робиться це для того, щоб тісто трохи «відпочило».

Часто досить півгодини, щоб білки, які входять до складу тіста, набубнявіли, а воно в свою чергу стане більш еластичним, і під час варіння не буде рватися.

Отже, розглянувши, як замішувати тісто на манти («класичний» рецепт), можемо сказати, що зробити це не так вже й складно, головне - дотримуватися технології замісу. При повному її дотриманні тісто на манти вийде еластичним, а при розкочуванні не буде рватися.

Розкачати тісто тонко, залишається порізати його на квадратики однакової форми або звичні кружечки.

Готуємо манти

Після того як тісто «відпочило», тонко розкачуємо його до необхідної форми. Приступаємо до приготування фаршу. Для цього краще всього використовувати баранину, але якщо ви не зможете її знайти, то сміливо замінюйте її яловичиною. Ні в якому разі не використовуйте свинину, інакше це вже будуть не манти, а швидше хінкалі або пельмені.

Інгредієнти для фаршу: один кілограм м\'яса; півкілограма цибулі; пару чайних ложок солі.

М\'ясо рубаємо ножем на шматочки не менше одного сантиметра. Цибулю дрібно шаткуємо. Інгредієнти добре перемішуємо і додаємо в них сіль. Щоб фарш вийшов як можна соковитим, до нього можна додати одну склянку звареного м\'ясного бульйону.

Після того як фарш буде готовий, приступаємо до формування мантів. На приготоване тісто викладаємо приблизно одну столову ложку фаршу. Тепер важливо правильно скріпити тісто, щоб у процесі готування воно не розклеїлося. Для початку необхідно скріпити краї таким чином, щоб вийшли конвертики. Далі краї відкритих сегментів необхідно притулити одне до одного. Всі м\'ясні готові конвертики.

Далі їх необхідно викласти в пароварку або ж на решітку в каструлю. Для того щоб манти не приставали, їх перед приготуванням необхідно змастити рослинним маслом. Як замісити тісто для мантів в хлібопічці

Приготувати тісто для мантів не так вже й просто. Незважаючи на те, що для його приготування потрібно мінімальний набір продуктів, замісити його зможе не кожна господиня, так як це досить трудомісткий процес.

Але в століття технологій завдання може полегшити хлібопіч. Тісто, приготоване з її допомогою, вийде в міру твердим і досить еластичним. Для його замісу нам знадобиться три склянки просіяного борошна, одне куряче яйце, склянка кефіру, сіль, рослинне масло. Спосіб приготування тіста в хлібопічці

В даному випадку головне дотримуватися пропорції, а машина вже зробить все самостійно. В окрему ємність вбиваємо яйце і додаємо в нього кефір. Добре перемішуємо. Зробити це можна віночком. Після цього вилийте масу в чашу хлібопічки. Додайте сіль, рослинне масло і висипте борошно.

Виставте необхідну вам програму і чекайте, поки тісто вымесится. Коли машина впорається з поставленим завданням, дістаньте готове тісто і залиште його накритим на півгодини «відпочити». Після цього можете приступати до приготування мантів. Особливості приготування начинки для мантів

Розібравшись, як правильно замісити тісто для мантів, розглянемо особливості приготування фаршу. На батьківщині цієї страви прийнято готувати фарш з баранини, козлятини або конини, а в деяких випадках і верблюжатини. Але так як таке м\'ясо дістати в наших широтах досить важко, то можна використовувати яловичину.

Щоб фарш вийшов соковитим, до нього додають курдючне сало чи смалець. За браком і того і іншого в кожен мант можна покласти невеликий шматочок вершкового масла. Ось як замісити тісто на манти, рецепт містить вершкове масло і кілька інгредієнтів, які надають начинці соковитість.

Ріпчасту цибулю обов\'язково кладеться в фарш для мантів. Він надає йому соковитості, а також робить його смак більш пікантним. Найчастіше його змішують з м\'ясом в пропорції 1:2. Соуси для мантів

Якщо у фарш для мантів не рекомендується класти велику кількість спецій, то в питанні соусів не існує обмежень. Це можуть бути класичні соусу на основі майонезу, сметани з часником, також може бути кетчуп або аджика. Крім відомих соусів можна додавати і менш відомі, але дуже смачні соусу. Соус Алматинський сатан

Готується на основі рослинне масла, яке розігрівається на сковороді до тих пір, поки не з\'явиться дим. Після цього до нього додають одну столову ложку томатної пасти. Вимикаємо Плиту і додаємо трохи червоного перцю і видавленого через чеснокодавку часник. Все перемішуємо вміст, перелити в скляну ємність і даємо настоятися соусу протягом 15 хвилин. Сметано-часниковий соус

Для його приготування дрібно нарізаємо п\'ять зубчиків часнику. Це важливо, не можна часник пропустити через чеснокодавку. Шматочки часнику повинні відчуватися. Окремо подрібнюємо кріп і зелений лук. Посипаємо зелень улюбленими спеціями. В даному випадку добре підійде хмелі–сунелі.

Після всі інгредієнти змішуємо і заливаємо склянкою сметани. Соус повинен настоятися не менше 15 хвилин.

Як правильно їсти манти

Вивчивши, як замішувати правильно тісто на манти за класичним рецептом, особливості приготування фаршу і соусів, розберемося в питанні, як правильно їсти це азіатське страви.

Якщо у випадку з пельменями достатньо кожен наколювати на вилку, занурювати соус і є, а хінкалі можна брати руками і також вмакивать в соус, то справа з мантами виглядає дещо інакше.

Для того щоб сік з мантів не витікав, а соус відчувався всередині кожного манта. Їх необхідно попередньо надкусывать, після цього ложечкою класти в мант соус і після цього доїдати його вже, насолоджуючись повнотою смаку страви.



Категория: Еда