Російські вина: огляд, рейтинг, особливості


Опубликованно 17.02.2018 07:07

Російські вина: огляд, рейтинг, особливості

Нехай вино і не є візитною карткою Росії, але ось виноробство в нашій країні розвинене непогано. У 2007 році, наприклад, було вироблено близько 7280 тисяч гектолітрів алкогольної продукції, що відноситься до даної сфери. І Росія завдяки цьому посіла 11-е місце у світі серед держав, виробляють вино. Як же йдуть у нас справи з виробництвом? Які російські вина дійсно гарні? Про це і багато чому іншому зараз мова і піде. «Абрау-Дюрсо»: трохи історії

Так називається селище на півдні Росії, в якому розташовується великим однойменний винний дім та організовано масштабне виробництво напоїв, що відносяться до даної категорії.

Вони виготовляються там з 1870 року. Спочатку виробляли тихі вина, а потім додали до переліку ігристі. Місцеве шампанське було улюбленим напоєм російських аристократів.

На сьогоднішній день виноробня «Абрау-Дюрсо» є однією з найбільш відвідуваних у Європі. Щороку туди приїжджає близько 200 000 туристів.

Вина та їх особливості

В Абрау-Дюрсо ведеться виробництво таких напоїв: «Міллезими». Особливо якісні провини, що виготовляються з найкращого сусла (кюве) і виноградного соку першого віджиму самого вдалого врожаю. Так звані «миллезимные» року трапляються приблизно раз у п\'ять років. «Імперіал». Це колекційне російське вино, аналогічне французькому гран крю. Виготовляється з винограду, який збирають з кращих ділянок. Висока якість цього вина підтверджена золотими та срібними медалями, врученими на міжнародних дегустаційних змаганнях – Decanter, Mundus Vini, IWC, IWSC. Brut d\'or Blanc de Blancs. Преміальне ігристе російське вино, створене з добірного білого винограду. У нього дуже елегантний і тонкий смак, який обожнюють всі любителі шардоне. Victor Dravigny. Це єдина іменна колекція у даного виробника. Названа на честь відомого французького винороба, який у 1905 році був головним шампанистом в Абрау-Дюрсо. Саме він довів класичну технологію виробництва ігристого вина до досконалості. «Удільне відомство». Так, це теж назва ігристого вина. Такий же напій подавався на урочистому прийомі, влаштованому на честь трехсотлетия будинку Романових в 1914 році. Сучасні технологи відновили історичну рецептуру і вид тих пляшок. «Російське шампанське». Так називається найпопулярніша колекція винного дому «Абрау-Дюрсо». Багатьом знайомі ці пляшки темно-зеленого кольору з чорною ромбовидної етикеткою. Відмінний смак і збалансований аромат зробили напій неймовірно популярним. Abrau Light. Нова лінійка газованих винних напоїв. Вона була створена в 2014 році. Завдяки насиченому яскравого відтінку, квіткового аромату і фруктових ноток ці напої полюбилися багатьом. Вино «Абрау». Ця лінійка складається з п\'яти сухих столових вин вищої якості – купаж (темний і світлий), каберне, шардоне, рислінг. Foliage. У 2010 році виробництво купило шампанський будинок під назвою Chateau d Avize, так що в колекції лінійок з\'явилося перше французьке шампанське. Воно органічне – з мінімальною кількістю сірки, за технологією подвійної ферментації, виконано з винограду, вирощеного на особливих ділянках та з урахуванням місячного календаря.

Оскільки «Абрау-Дюрсо» є одним з головних виробників вин в Росії, можна було б ще довго перераховувати напої та їх переваги. Але одне можна стверджувати з упевненістю: якщо хочеться якісного і вишуканого алкоголю, можна сміливо робити вибір на їх користь. «Альма-Валлей»

У західній частині знаходиться в Криму Бахчисарайського району знаходиться Альмінська Долина – виноробний край. У рік там переробляють і випускають близько 1 000 000 пляшок.

Виробництво досить-таки нове – перші російські вина Alma Valley були випущені в 2015 році. Але вже в 2017 році компанія отримала понад 40 нагород, завойованих на конкурсах в Лондоні, Гонконзі, Москві і Краснодарі.

Напої виготовляють по гравітаційному принципом. Ферментацію здійснюють при контрольованому температурному режимі. Отримувані в результаті напої відрізняються особливим смаком, обумовленою сукупністю грунтово-кліматичних чинників. У лінійці Alma Valley є білі і червоні вина, а ще цікаві напої – Winter Wine, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Spring Wine і т. д.

«Бюрнье»

Виноробне господарство, відоме під цією назвою, знаходиться в Натухаевской станиці, між Новоросійськом і Анапою. Воно було засноване на початку 2000-х подружньою парою виноробів – Мариною і Рено Бюрнье.

Це ідеальне місце для вирощування винограду, оскільки тут є ґрунти з високим вмістом глини (ідеально для червоних сортів) і кам\'янисті, мергелевые (відмінно для білих сортів).

Тут росте Шардоне, Віон, Піно-грі і Блан, Жовтий Мускат, Мерло, Каберне Совіньон і Фран, Сіра, Мальбек, а ще Красностоп. Останнє – це старовинний російський сорт червоного винограду, який є дуже рідкісним. Але DOMAINES BURNIER його знову відродив.

Колекція представлена наступними російськими винами: Burnier Lublu. Гастрономічне вино, що подається до чорної ікри, морській рибі, спаржі, птиці і фуа-гра. Merlot. Вишуканий напій з ароматом вишні і смажених какао-зерен. Подається до гострих сирів, червоного і білого м\'яса. Cabernet Sauvignon. Складне вино 18-місячної витримки. Терпке, з довгим післясмаком. Ідеально підійде під блюда-гриль, м\'ясо і сири. Красностоп. Відрізняється насиченим ароматом стиглих фруктів з відтінками чорносливу і родзинок. Підходить під баранину і дичину.

Важливо застерегти, що напої даного виробника виготовляються в обмеженій кількості.

«Масандра»

Так називається невелике мальовниче селище, що знаходиться неподалік від Ялти, на півдні Криму. Там розташовується ФГУП «ПАТ «Масандра». У підвалах винзаводу зберігається колекція, що налічує більше мільйона пляшок. Вона є найбільшою в світі, і в 1998 році її занесли в Книгу рекордів Гіннесса.

Виробник виготовляє дуже якісне російське вино. Російські вина даній компанії відрізняються вражаючою різноманітністю. Ось вибіркові, найбільш цікаві найменування: «Мускат білий Червоного Каменю». Вишукане десертне лікерне вино. «Сьоме небо князя Голіцина». Проводиться з 1880 року. Це солодке десертне біле вино. «Кагор Південнобережний». Виготовляється з 1933 року. Витримка - як мінімум 3 роки. Це солодке червоне десертне вино. Червоний портвейн «Лівадія». Міцний напій як мінімум 3-річної витримки. Масандрівська «Мадера». Біле міцне вино з терміном витримки від 5 років. «Старий Нектар». Витримка - від 3 років. Солодке десертне біле вино з повним, гармонійним і м\'яким смаком. Масандрівський «Херес». Витримка від 4 років. Міцне біле вино. Вважається кращим серед напоїв хересного типу. Білий портвейн «Поручик Голіцин». Витримка - від 3 років. Міцне біле вино. «Піно-грі Ай-Даніль». Проводиться з 1888 року. Десертне лікерне біле вино.

Перераховувати можна ще довго. І якщо детально вивчити докладний опис російських вин, що випускаються в Масандрі, то вдасться зрозуміти, що на цьому виробництві такий асортимент напоїв, який задовольнить будь-які запити навіть самого вимогливого алкогольного гурмана.

«Раевское»

Чим цікаве це виноробне господарство? Тим, що воно знаходиться там, де починалося російське виноробство. Це мальовничі південні схили пагорбів, розташовані в Новоросійському районі. Там вирощується особливий виноград. На його смак і стиглість впливає бриз, що йде з боку Чорного моря, який забезпечує різницю денних і нічних температур, необхідну для правильного дозрівання ягоди.

Асортимент обчислюється десятками найменувань. Є і дуже цікаві напої, наприклад «Жар-Птиця» з колекції «Російські казки». Це вино на 60% складається з Шардоне, на 30% з Рислінгу і на 10% з Палавы. Таке поєднання сортів забезпечує тонкий смак з відтінками чорних ягід, спецій і чорносливу.

«Інкерман»

Ще один знаменитий кримський винороб. І російські вина, які виробляються там з 1961 року, славляться по всій країні та за її межами. Використовується краща технологія виробництва – вино зовсім не контактує з киснем. Починаючи з моменту, коли йде переробка винограду і закінчуючи розливом. Напій контактує лише з інертним газом.

Якщо говорити про класифікації російських вин цього виробника, то потрібно обмовитися, що вони всі розділені відповідно до колекціями. Їх на даний момент дев\'ять: ігристі та молоді вина, колекція Inspiration, Sevre, Porto, Winemaker\'s Selection, Grand reserve, Classic Wine і «Ерітаж». Серед них є сухі, солодкі, десертні, напівсухі, напівсолодкі, міцні, а також брют.

«Золота Балка»

Не можна не згадати і цей завод по виробництву ігристих вин, який є одним з найстаріших в Росії. Він знаходиться в районі р. Севастополя, як і «Інкерман», але трохи в іншому місці – в Балаклаві, в долині Золота Балка. Панують там грунтово-кліматичні умови дають змогу вирощувати виноград, який є найкращим у Східній Європі.

Крім гристих вин виробник виготовляє і традиційні – біле, рожеве, червоне, солодке, сухе, напівсолодке і напівсухе.

Рейтинг «Виноскоп»: принцип виставлення оцінки

Вище були перелічені найбільш відомі виробники російських вин. Рейтинг теж було б непогано згадати. Все-таки важливо знати, які напої вважаються кращими, за загальновизнаного думку.

Згідно з рейтингом «Виноскоп», напою виставляються бали. Принцип наступний: 80-84 бали. Напій з яскраво вираженим ароматом і смаком. Підходить на кожен день. 85-89 балів. Складні вина з багатогранним, поступово розкривним смаком. 90-94 балів. Вина для особливого випадку. 95-100 балів. Ці напої називають «великими». Їх смак запам\'ятовується на все життя.

Кращі з кращих

А тепер власне про лідерів горезвісного рейтингу. Згідно з ним, такі вина Росії вважаються кращими: Виробник: «Шато Семигорья». Каберне-Совіньйон 2014 року. Червоне, сухе. 90 балів. Виробник: «Сатера». Kacha Valley Petit Verdot 2013 року. Червоне, сухе. 90 балів. Виробник: «Цимлянские вина». Гран-Резерв 2013 року. Біле, сухе. 89 балів. Виробник: «Лефкадия». Лікурія Мерло-Каберне 2014 року. Червоне, сухе. 89 балів. Виробник: «Бюрнье». Красностоп Бюрнье 2008 року. Червоне, сухе. 88 балів.

Це лише п\'ять лідерів. Також у рейтинг увійшли вина таких виробників, як «Фанагорія», «Раевское-Гейдук», «Шато ле Гран Схід», «Вілла Вікторія» і т. д.

Звичайно, хтось може не погодитися з переліком і з тим, які виробники в нього увійшли, адже смаки суб\'єктивні. Але якщо цікавлять російські вина, і що пити дійсно варто, то можна на нього орієнтуватися. Оскільки більшість напоїв також є переможцями багатьох дегустаційних конкурсів, а це багато значить.



Категория: Еда