Відновлений сік - плюси і мінуси


Опубликованно 14.02.2018 05:57

Відновлений сік - плюси і мінуси

Соки міцно зайняли своє місце в раціоні дітей, та й дорослих теж. Але так вони корисні? Багатьох споживачів бентежить велика кількість цукру в цьому продукті. А найуважніші знають, що більшість соків, які можна виявити на магазинних полицях, – відновлені.

Технологія виробництва

Що значить «відновлений сік»? Виготовляють його з концентрату. Ця желеподібна субстанція виходить з соків фруктів, овочів, ягід за допомогою випарювання або виморожування води. Перед приготуванням соку концентрат піддається нагріванню, потім – охолодженню, і, нарешті, в нього додається то кількість води, яка повертає йому природну концентрацію. В соки також іноді додаються цукор і лимонна кислота. Смакові якості продукту від цього не страждають, навпаки, смак відновлених соків буває навіть більш насиченим, ніж у свіжих, що пов\'язано з особливостями технології.

Терміни придатності

Свіжовичавлений сік не випадково цінується дорожче. Він корисніше відновленого і містить більше вітамінів. Але ось він зберігається недовго – достатньо всього півгодини, щоб вітаміни почали руйнуватися, а через кілька годин сік почне бродити. Краще пити його відразу після вичавлювання. Ясно, що для продажу такий сік ніяк не годиться. Зате відновлений може довго зберігатися, тому що при обробці вихідного соку і концентрату відбувається пастеризація і вбивають мікроби, які і викликають псування продукту. Термін придатності його зазвичай триває близько півроку. Деякі виробники вказують, що сік може зберігатися до 2 років. Довіряти цьому не варто. Краще не купувати прострочений продукт або той, на якому вказано збільшений термін придатності.

ГОСТ

ГОСТ на відновлені фруктові соки вимагає суворого дотримання технології, наприклад регулюється кислотність та інші показники. Плоди для приготування соку суворо відбираються. Вони повинні бути свіжими і не мати ознак гниття. Купуючи свіжовичавлений сік у громадських місцях, ви не можете бути впевнені, що фрукти настільки свіжі. Оскільки відновлений сік втрачає вітаміни в процесі неодноразової пастеризації, готовий сік можуть додавати вітаміни. На упаковці може бути зазначено «сік відновлений вітамінізований». Іноді їх збагачують і мінералами і іншими корисними речовинами. Як вибрати сік

Однак навіть згадка про Гостя на упаковці не гарантує того, що дотримані всі умови. Тому, купуючи сік, слід орієнтуватися на інші критерії. По-перше, якісний відновлений сік не буває занадто дешевим. Він повинен коштувати як мінімум дорожче нектарів. По-друге, важливо уважно прочитати склад – в продукті можуть міститися цукор, лимонна кислота, але не повинні – барвники, ароматизатори, консерванти і інші добавки. Допустимі натуральні ароматизатори – вони можуть бути отримані, наприклад, з шкірки фруктів. Вони роблять його більш смачним і запашним, ніж свіжовичавлений аналог, але при цьому не знижують його натуральності.

Найбільш корисні неосветленные соки з м\'якоттю. Прояснені соки, наприклад яблучний, – ті, які відрізняються прозорістю. Освітлення може відбуватися фізичним методом, за допомогою відстоювання, центрифугування, але може досягатися і за допомогою ферментів, що руйнують білки і крохмаль. Незважаючи на те, що зовнішній вигляд соку естетичніший, а смак практично не поступається смаку неосветленного соку, він втрачає безліч корисних речовин. Рішення за вами!

Чи варто пити відновлені соки? Дивлячись що мати на увазі під цим питанням. Свіжовичавлені в супермаркеті знайти малоймовірно, враховуючи їх малий термін зберігання. Вони продаються в торгових центрах, і їх краще пити прямо на місці. Якщо є бажання пити тільки свіжовичавлений сік, найбільш економним рішенням буде вичавлювати соки будинку. Але й це слід робити без фанатизму – сік містить кислоти і багато інших речовини у помітно більшій концентрації, ніж фрукти, тому пити їх потрібно в міру, а особливо обережним потрібно бути людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. І в той же час деякі свіжовичавлені соки рекомендують хворим з цими діагнозами. Наприклад, корисна в такому випадку суміш із соків буряка, моркви і селери. Таку «мікстуру» ви, імовірно, не знайдете на полицях магазину. Хоча в даний час популярні не тільки відновлені фруктові соки, але і овочеві і фруктово-овочеві.

Покупні соки теж потрібно пити в міру. Кількість цукру в них зазвичай достатньо великою навіть при дотриманні всіх вимог Госту. Інша справа, сік завжди виграє в порівнянні з газованими напоями і соковміщуючими безалкогольними напоями, наприклад нектарами. На відміну від тих напоїв, які несуть в собі лише цукор або підсолоджувачі і безліч інгредієнтів з незрозумілими назвами, відновлений сік все-таки виготовляється з натуральних плодів і містить вітаміни, іноді в меншій кількості, ніж свіжовичавлений, а іноді і в більшому за рахунок додаткової вітамінізації.



Категория: Еда