Кришиво із зелених листя капусти на зиму: рецепти і фото


Опубликованно 12.02.2018 08:51

Кришиво із зелених листя капусти на зиму: рецепти і фото

Як приготувати на зиму кришиво із зелених листя капусти? Рецепти цієї заготовки, а також інші питання ми розглянемо у статті. Сьогодні нижню бадилля капусти багато не викидають, а готують з неї кришиво. Зелені капустяне листя здатні виділяти кислотні особливі ферменти. Завдяки їм заготовка має власний незвичайний і унікальний смак. Сільські жителі в Росії донині застосовують нижні капустяне листя не з розважливості, а через традицій і непередаваного смаку.Інструменти

Часто люди заготовляють кришиво на зиму зеленого листя капусти. Цей інгредієнт сірих щей сфабрикувати дуже легко. Раніше зелених капустяного листя готували велику кількість страв. Спершу бадилля кришили з допомогою особливої приблуди (січки), дроблячи її і складаючи в дерев\'яну бочку. Ви можете використовувати великий ніж. Для приготування кришива на зиму зеленого листя капусти вам потрібно взяти: 1 ч. л. цукру, 50 г солі, 1 кг зелених (верхніх) капустяного листя, півсклянки води, 1 ст. л. житнього борошна. Як приготувати?

Отже, заготовляємо кришиво на зиму зеленого листя капусти. Спершу ретельно промийте листя і струсіть з них воду. Складіть їх в стопку і спершу поріжте на тонкі смуги, а потім накришить квадратиками. Далі все це подрібніть качательными рухами від ручки ножа до його кінчика, і навпаки.

Тепер складіть покришені листя у велику каструлю. Перекладайте крихту і одночасно мніть її руками. Приготуйте розсіл. Для цього цукор і сіль залийте холодною водою, ретельно перемішайте і влийте в каструлю з крошевом.

Далі укладіть на капустяну крихту тарілку і зверху поставте гніт. Залиште на тиждень в кімнаті. Тепер візьміть трилітрову банку, усыпьте її дно житнім борошном і перекладіть сюди капустяне кришиво. Його необхідно гарненько утрамбувати дерев\'яною качалкою. Горлечко зав\'яжіть шматочком марлі і приберіть на холод. В ньому вода буде випаровуватися, тому її потрібно іноді підливати. Заготовлене кришиво на зиму зеленого листя капусти готово! Перед тим як готувати борщ, обов\'язково промийте його холодною водою.Нюанси виготовлення

Отже, як приготувати на зиму кришиво із зелених листя капусти, ви вже знаєте. З нього готують щі, які своїм незвичайним смаком зобов\'язані капустяним листям, що не увійшли до складу качана. Вони зазвичай подрібнюються в дерев\'яній бочці. Їх рубають в крихту січкою – спеціальної приблудой, про що ми говорили вище. Січка – це металева незамкнута «вісімка» на палиці. Завдяки такій формі цей інструмент подрібнює капусту, включаючи ту, яка до бортів бочки приліпилася. Для створення кришива в дерев\'яних ящиках застосовують іншу січку, конфігурація якої схожа на озброєння охоронців короля з відомого мультфільму про «Бременських музикантів».

Як готують в регіонах?

Приготування кришива на зиму зеленого листя капусти в різних регіонах здійснюється по-різному. Називають це блюдо також неоднаково. У Псковській губернії – це хряпа, в Сибіру – щаница, а в глухих селах північно-західної області Росії – кислина або кришиво. Воно є основою для виготовлення «штей» або сірих щів. У різних регіонах збереглися свої відмінні риси квашення розглянутої нами заготовки.

Хтось сипле жменю борошна житнього, де не додають сіль, а де-то кладуть окраєць чорного хліба. Навряд чи міський житель зможе повністю відтворити методику створення кришива, але, повірте, його смак того варто.Новгородський рецепт

Так як приготувати смачне кришиво на зиму зеленого листя капусти? Рецепт, за яким заготовляють це блюдо в селах Новгородської області, представляємо вашій увазі. Саме з нього виходить кришиво з самої витонченої і оригінальною кислинкою.

Отже, листя капусти промийте і завантажте в бочку. Сюди ж покладіть моркву (скільки вважаєте за потрібне). Моркву можна натерти на тертці, але тоді її смак буде не такий, як у січеної. Необхідно пам\'ятати, що мелкотертая морква забарвлює кришиво в жовто-оранжевий колір, що виглядає неапетитно. Щоб дно бочки не пошкодилося, постеліть на нього пару капустяного листя.

Як тільки искрошили порцію моркви з капустою, перекладайте її в емальований таз. Далі посипте сіллю за смаком і перетирайте руками. Суміш на смак і вигляд повинна бути ідентична салату зі свіжої капусти. Тепер перекладіть її у чистий емальований бак для квашення.

І так продовжуйте далі – порцію моркви з капустою искрошите січкою в бочці, перекладіть для перетирання і потім відправте в бак. Після того, як всю капусту підготуєте таким чином, накрийте її кришкою. Кришка повинна бути трохи меншим діаметром, ніж бак. Зверху поставте важкий гніт і чекайте появи соку.Етап бродіння

Погодьтеся, досить легко готувати кришиво на зиму зеленого листя капусти. Фото цієї заготовки дивує кожного. Що являє собою етап бродіння страви? У зелених капустяних листках, на відміну від білих, природних цукрів небагато. Тому і ускладнений бродіння кришива. В залежності від «цукристості» капусти, для початку бродіння їй необхідна допомога у вигляді кірки хліба чорного або жмені борошна житнього.

Кришиво кваситься 5-7 діб. В цей період з-під гніту по краях з\'являється густа піна, в якій знаходиться гіркоту листя капусти. Тому її потрібно видаляти.

Гніт раз на добу треба знімати і чистої палицею (в селах застосовують палицю від січки) «протыкивать» дірки в капусті (до дна) в центрі і по колу. Через ці дірки виходить повітря, а від самої маси виходить своєрідний запах бродіння капустяного листя. Якщо дірки не робити, то кришиво вийде з гірчинкою. Фактично капуста повинна дихати свіжим повітрям! Також вона повинна бути повністю покрита розсолом. Якщо своїх соків капусті недостатньо, необхідно влити трохи теплої води.

Приблизно через сім днів всі запахи зникнуть, біла піна завершить свою освіту, а кришиво придбає дивовижний «кислистый» смак і зелено-сірий колір. Цей продукт дуже відрізняється від звичайної квашеної капусти.

У селах готове кришиво зберігають у підвалі. Міський житель може відправити його в морозилку і наковыривать потроху для виготовлення сірих щей з кришива.Щі

Щі з кришива варять різноманітно. Ідеальним варіантом є російська піч. Раніше в селах готували просто насипали в чавунець кришиво, додавали нарізані моркву, цибулю, картоплю, м\'ясо. Далі накривали кришкою і вранці ставили в піч. У підсумку щі з кришива нудилися (не кипіли) і були готові до обіду.

Ідентичні умови можна створити і в скороварці. Отже, залийте морозиво кришиво на пару хвилин холодною водою. Потім гарненько відіжміть і покладіть в скороварку. На 400 г кришива зазвичай наливають 4 л води. Далі скороварку потрібно до спрацьовування клапана поставити на великий вогонь. Після вогонь потрібно зменшити (але під кришкою має бути тиск пара) і варити 4 години.

Потім кришку скороварки охолодіть під струменем води, зніміть її. Покладіть в кришиво нарізану моркву, петрушку, лавровий лист, шматок м\'яса і картоплю цілком. Накрийте щільно кришкою і варіть ще півтори години. Після того, як кришка охолоне, ви можете її зняти. Дістаньте картоплю, додайте трохи бульйону і розімніть її товкачем в пюре.

Всі компоненти знову відправте в каструлю. До столу щі подавайте з вершками або сметаною, часником і зеленню.

Кришиво в міських умовах можна три-чотири години томити на малому вогні в духовці або на плиті, додаючи потроху воду. Необхідно стежити, щоб кришиво не пригоріло. В цей час В іншій посудині варіть м\'ясний бульйон (зі свинини або яловичини) – теж на невеликому вогні. Далі у м\'ясний бульйон додати нарізану моркву, лавровий лист, петрушку, цілу картоплю. Потім готове кришиво з\'єднайте з бульйоном, варіть 30-40 хвилин. Після картопля дістаньте і з малих кількістю бульйону розімніть товкачиком, а м\'ясо звільнити від кісток і розберіть на волокна. Знову все з\'єднати в каструлі. Щі подавайте з часником і зеленню петрушки. Приємного апетиту!



Категория: Еда