Градус вина: поняття, методи визначення, фактори, що визначають фортеця


Опубликованно 10.02.2018 05:29

Градус вина: поняття, методи визначення, фактори, що визначають фортеця

Градус вина - це застарілий показник, але використовується і в даний час, хоча правильніше говорити про фортецю, під якою розуміють об\'ємну частку етилового спирту в даному напої (% об.), хоча в народі цей показник чомусь отримав назву "обороти".Скільки градусів у вині

До вина відносяться напої, одержувані за допомогою спиртового бродіння. По тому, скільки градусів у вині, його поділяють на сухе (10-11,5 % про.), напівсолодке (12-15 % об.), лікерне (12-16 % об.), солодке (14-18% об.), десертне (15-17 % об.) і ігристе (9-13% про.). Найбільш міцними є кріплені вина (до 21 об\'ємного відсотка). Фактори, що визначають фортеця вина

На градус вина впливає технологія приготування цього напою. У кріплене вино доливають етиловий спирт, тому воно має найбільший градус. Справжнє вино готують тільки з винограду, тому в новій назві збереглося тільки слово "вино", в той час як раніше були "виноградні вина" і "плодові вина". При виробленні різних вин важливо правильно підібрати сорт винограду. Для різних різновидів вин використовуються свої сорти з характерним для них вмістом цукрів, кислотністю, термінами дозрівання. При виробленні білих вин відділення сусла від мезги проводиться швидко. Сусло першого тиску і самоплив застосовують для виготовлення високоякісного вина, з наступних фракцій виробляють ординарне вино. Для червоного вина спочатку витягують червоні пігменти з ягід винограду, вводять сірку для придушення життєдіяльності мікробів, сусло освітлюють і на бродіння. По закінченні останнього процесу переливають вино. Потім молоде вино спрямовується на витримку.

Існує думка, що фортеця вина впливає його витримка. Насправді це не так.Як визначити фортеця вина

Найбільш простим способом визначення у вині градуси є використання ареометра. Його трубка повинна бути суха і чиста. Ареометр не повинен торкатися стінок посудини, в якій знаходиться вино і проводиться вимірювання фортеці. Визначення міцності проводять при температурі 20про. При відміну температури від вищеназваної вводять поправки за нормативною або технічної документації.

Градуси в домашньому вини

Домашнє вино відрізняється від виготовленого промисловим способом насамперед тим, що домашнє вино цукор додається на початку бродіння з метою выбраживания спирту, а також у кінці з метою отримання певного смаку.

Хорошу стійкість має вино з вмістом цукру 16% і такому ж об\'ємному кількості етилового спирту. Щоб выбродилось 1 г спирту, необхідно додати 1,7 г цукру. У бродящем суслі з фортецею, що перевищує 15 %, дріжджі починають гинути.

У початковому суслі повинна бути 27% цукру (отримуємо твором 16%, описаних вище, на 1,7). Якщо в суслі міститься 15% цукру, то потрібно додати 12% (120 г на кожен літр сусла).

Однак реально будинку отримати вино з міцністю понад 9-12% об. складно. У разі бажання приготувати вдома кріплене вино, необхідно в нього приливати етиловий спирт. Рецепт приготування цього напою: на 1 л етилового спирту беруть 5 кг винограду "ізабелла", в який додають 600 г цукру і далі по 100 г цукру на літр соку.

Ягоди розминають і залишають накритими на 3 дні. Потім сік проціджують, віджимаючи мезгу, додають 600 г цукру, помішують, поки він не розчиниться. Сік переливають в банку, надягають рукавичку на 10 днів. Після закінчення цього терміну додають по 100 г цукру, 200 мл води, після чого цей сироп підігрівають на плиті. Цей розчин виливають у вино, знову натягують рукавичку на строк 5 днів. Після закінчення цього терміну додають етиловий спирт (200 мл/л напою). Розмішують, на банку - рукавичку, чекають закінчення бродіння. Після опадання рукавички вино зливають з осаду і прибирають на дозрівання.Визначення фортеці домашнього вина

Градуси в домашньому вини можна визначити з допомогою виномера, яким вимірюють щільність цукровмісної сировини у вині. При відомій початковій щільності сусла можна розрахувати фортеця вина. 1 г цукру еквівалентний 0,53-0,6% міцності майбутнього вина.

Якщо у вас немає виномера, то його можна зробити самому, оскільки його конструкція досить проста.

Можна взяти будь-яку пробірку або іншу посудину з запаяним дном. Потім її необхідно занурити у воду з температурою 20 градусів. Поступово її навантажують вантажем, але так, щоб вона плавала, не досягаючи дна. Визначаючи кордон зрізу води, ставлять позначку "0". Після цього беремо цукор (сухий) масою 25 г, який розчиняємо у воді і доводимо об\'єм водою до 100 мл Поміщаємо посудину знову в рідину і ставимо нову позначку. Щільність даного розчину становить 25. Дістаємо посудину з рідини і наносимо олівцем між двома розмітками.

Крім даного методу фортеця домашнього вина визначають за гидрометру, використовуючи спеціальну таблицю з перекладу щільності гідрометрії у % етилового спирту. Гідрометр опускається в сусло чи готове вино. В даному випадку фортеця розраховують як різницю між густинами початкового сусла і готового вина.Висновок

Таким чином, градус вина показує фортеця останнього, яка визначається об\'ємною часткою етилового спирту в напої. Кількість спирту у виготовленому на виробництві вини залежить від технології, сорти винограду і не залежить від віку напою. У такому вини можна визначити фортеця з допомогою ареометра. У домашньому напої рідко фортеця перевищує 9-12%. Для підвищення її необхідно додавати етиловий спирт. У домашньому вини за допомогою ареометра не можна визначити фортеця. Для цього необхідно використовувати спеціальні прилади - виномер або гідрометр. Причому при використанні останнього фортеця обчислюють по різниці густин початкового сусла і готового вина.



Категория: Еда