Холестерин: правда і вигадка


Опубликованно 10.02.2018 00:42

Холестерин: правда і вигадка

Всі знають: високий рівень холестерину шкодить судинам. А значить, доведеться сісти на строгу дієту. Але не все так однозначно...

Насправді холестерин необхідний організму! Холестерин міститься у всіх клітинах і в певній кількості необхідний для життєдіяльності. Він бере участь у перетворенні білків і жирів в глюкозу, утворення жовчі, синтезі вітаміну D. З нього синтезується цілий спектр гормонів, у тому числі статеві та антистресові гормони надниркових залоз.

Shutterstock/Fotodom.ua

Чим годувати свого чоловіка? Червоним м\'ясом!

Важливо! Холестерин – антиоксидант. Зниження його рівня (нижня межа для дорослих – 3 ммоль/л) збільшує ризик розвитку раку, сексуальної дисфункції, порушення пам\'яті і хвороби Паркінсона. Холестерин – основна причина атеросклерозу і інсульту

Високий рівень холестерину сам по собі не викликає ні одну хворобу. Це просто своєрідний маркер порушень обміну речовин і неполадок в організмі.

Важливо! Розвиток атеросклерозу провокує не холестерин, а ожиріння, стреси, погана спадковість, хвороби печінки, малорухливість, велика кількість шкідливої їжі в раціоні і куріння. Також високий рівень холестерину не викликає інсульту або серцевих нападів.

Високий рівень холестерину – не завжди привід для переживань. Справа в тому, що холестерин може бути підвищений як за рахунок «поганих» фракцій (ліпопротеїни низької щільності – ЛПНЩ), так і за рахунок «хороших» (високої щільності –ЛПВЩ). Коли між ними є баланс, немає приводу хвилюватися навіть при перевищенні норми загального холестерину. Тому зазвичай лікарі досліджують так званий ліпідний спектр. У нього входять загальний холестерин, ЛПНЩ, ЛПВЩ та коефіцієнт атерогенності (виявляє співвідношення «хорошого» холестерину до «поганого»).

Shutterstock/Fotodom.ua

Що їсть англійська королева, а від яких продуктів вона відмовилася?

Важливо! Норма загального холестерину – до 5,5 ммоль/л, ЛПВЩ – більше 1,0 ммоль/л, ЛПНЩ — до 3,5, тригліцеридів – до 1,7 ммоль/л, коефіцієнт атерогенності – від 2 до 3,5 одиниць (залежно від лабораторії). Перевірити рівень жирів можна за допомогою біохімічного аналізу крові. Його роблять у більшості поліклінік і лабораторій. Щоб знизити холестерин, треба просто виключити шкідливу їжу

Насправді вплив жирної їжі на підвищення холестерину перебільшено. В організм з їжею надходить лише 20% холестерину, решта 80% виробляються печінкою. Тобто обмежити жирне і солодке, звичайно, потрібно. Але не тільки.

Shutterstock/Fotodom.ua

4 причини є імбир щодня

Важливо! Тим, хто хоче відрегулювати ліпідний обмін, треба більше спати, уникати стресів, регулярно відпочивати, частіше гуляти на свіжому повітрі, займатися фізкультурою, але без фанатизму і зайвих навантажень. Знизити рівень холестерину можна за допомогою продуктів, які «поглинають» жири і прискорює їх виведення з організму, а також покращують роботу печінки. Це висівки, насіння льону, нерафінована рослинна олія, часник, помідори, грейпфрут, морська риба і горіхи. А ось вершкове масло, жовтки яєць, жирне м\'ясо варто обмежити.

Як схуднути ласунці?

Чому йогурт і кави небезпечно пити вранці натщесерце?



Категория: Мода