Козячий сир: користь і шкода, склад, рецепт приготування


Опубликованно 03.02.2018 06:51

Козячий сир: користь і шкода, склад, рецепт приготування

В даний час у нашій країні велику популярність в кулінарії придбав французький національний продукт – козячий сир, користь і шкоду якого відомі з давніх часів. Він має порівняно високу вартість, але багато набувають його з-за незвичайної текстури, кольору і смакових якостей. Цей молочний продукт може мати різний вигляд в залежності від технології виготовлення та використаних компонентів. Він менш жирний і калорійний, ніж сир з коров\'ячого молока, а також містить мало холестерину.

Корисні властивості

Дуже корисний козячий сир, рецепт приготування якого буде наведено нижче. Він має цілий ряд переваг в порівнянні з продуктом з коров\'ячого молока:Кістки стають сильнішими. У цьому продукті містяться всі елементи і вітаміни, які роблять кісткову систему людини міцною. Більш того, в ньому є такі бактерії, що беруть участь у метаболізмі заліза і кальцію, а також сприяють кращому засвоєнню організмом вітамінів. Сир сприяє запобіганню розвитку остеопорозу і артриту.Низький рівень холестерину і натрію. Домашній козячий сир, користь і шкоду якого ми зараз розглядаємо, добре підходить тим, хто страждає на діабет і серцеві захворювання. Крім цього до складу продукту включений селен, який бореться з раковими клітинами.Великий відсоток білка і насичених жирів. Такі складові гарні для дієтичного харчування, так як легше засвоюються. Крім того, сир можна вживати тим, у кого непереносимість лактози.Корисні бактерії, що підвищують опірність організму вірусам та інфекціям.Безліч вітамінів і мінералів, які сприяють запобіганню освіти анемій, екзем і різного роду алергій, дихальних і шлунково-кишкових захворювань, а також збільшення рівня метаболізму в організмі. Продукт не містить гормонів.

Також козячий сир, склад якого дуже багатий, допомагає нормалізувати тиск і врегулювати м\'язову і нервову діяльність.

Шкоди та протипоказання

Як у будь-якого продукту, у козячого сиру є один мінус, який полягає в сильній кислотності продукту. Люди, що мають гастрит, подагру або виразку шлунка, такий продукт не вживають. Крім того, шкоду може принести неправильно виготовлений сир, здатний викликати харчове отруєння. Тому рекомендується звертати увагу на термін придатності продукту, якщо він купується в магазині. А якщо козячий сир з сиру, в домашніх умовах приготований, то ніякої шкоди він не принесе. Необхідно тільки зберігати його в холоді недовгий час або покласти в морозильну камеру. У разі схильності до алергічних реакцій можна проконсультуватися з алергологом.Застосування

Використовується козячий сир, користь і шкоду якого нами розглянуті вище, не тільки в кулінарії, але і в косметології. У першому випадку його застосовують для приготування салатів, запіканок. Він може бути різних сортів, як м\'яких, так і твердих. У другому випадку роблять косметичні засоби на основі сиру і козячого молока.Обладнання для приготування сиру будинку

Невелику кількість сиру можна приготувати за допомогою підручних засобів, які є на кухні. Так, багато господинь використовують емальовану каструлю, термометр, марлевий мішечок і форму для пресування сиру, можна застосовувати і друшляк. Все це знадобиться для того, щоб приготувати смачний сир або сир з козячого молока в домашніх умовах.

Твердий сир з козячого молока

Інгредієнти:

- 20 літрів козячого молока;

- 50 грамів води;

- 1/4 пакетика мейто чи готова закваска.

Приготування

Для того щоб зробити твердий козячий сир, рецепт якого досить простий, рекомендується використовувати вчорашнє молоко. Його залишають в кімнаті з температурою в десять градусів, так воно повинно стояти десять годин. Молоко ставлять на плиту і нагрівають до тридцяти п\'яти градусів. Мейто розводять холодною водою і додають в молоко, добре перемішують протягом трьох хвилин. Потім вимикають вогонь і настоюють масу сорок хвилин, щоб вона стала желеподібної консистенції. Потім масу знову нагрівають, залишають на п\'ятдесят хвилин, при цьому сироватка повинна відійти. Далі масу знову нагрівають до тридцяти п\'яти градусів, постійно помішуючи. Таким чином, нагрівання і відстоювання повторюють чотири рази, прибираючи постійно сироватку. Після цього додають сіль, перемішують і нагрівають, перекладають в марлевий мішечок і підвішують, щоб вся сироватка стекла. Потім сирну масу ставлять під прес, через дві години сир перевертають і знову ставлять вантаж. Такі процедури повторюють два рази. Потім мішечок знімають, а готовий козячий сир, користь і шкоду якого вас вже відомі, натирають великою кількістю солі і ставлять на холод на півгодини. Потім голівка сиру перевертається і знову натирається сіллю, ставиться в холодильник на тридцять хвилин. Повторюють такі процедури чотири рази. Сироватку не прибирають, ставлять на холод на добу сир, після чого його промивають водою і поміщають на два тижні в приміщення з температурою в п\'ять градусів.

М\'який сир з козячого молока

Інгредієнти:

- 10 літрів козячого молока;

- 20 таблеток «Пепсину»;

- сіль.

Приготування

Перед тим як зробити козячий сир, молоко нагрівають до тридцяти градусів, додають подрібнені таблетки «Пепсину». Після появи згустку його відкидають в марлевий мішок для того, щоб сироватка стекла. Потім сир заливають розсолом, приготовленим з води і солі з розрахунку 1:10, і відставляють на півгодини. Після цього продукт промивають і вживають.

Домашній сир фета

Інгредієнти:

- 3 літри молока козячого;

- одна баночка йогурту або кислого квасу;

- 10 пігулок «Пепсину»;

- сіль.

Приготування

Щоб зробити козячий сир з сиру в домашніх умовах, потрібно спочатку молоко поставити в холод на дванадцять годин. Закваску або йогурт розводять в ста грамах молока і залишають на одну годину. Молоко ставлять на плиту і нагрівають до тридцяти п\'яти градусів, потім додають закваску і настоюють півгодини. По закінченні часу додають «Пепсин» і ставлять на сорок хвилин для утворення згустку. Його ріжуть на кубики і знову відставляють на двадцять хвилин. Цю масу нагрівають на бані до тридцяти градусів, помішуючи, близько тридцяти хвилин, потім перекладають у марлю, підвішують на чотири години. Далі головку сиру перевертають і знову підвішують на десять годин. Сир нарізають шматками і кладуть в десятипроцентний розчин солі на деякий час, після чого його можна буде вживати.

Таким чином, сучасний сир з козячого молока готується за тими ж рецептами, що і багато років тому. Цей продукт може бути різним: м\'яким, твердим або сирним. Також існують сорти з цвіллю. Незалежно від того, який сорт козячого сиру, він повинен володіти легкої гостротою і бути чистого білого кольору, без якого-небудь відтінку.



Категория: Еда