Що готують на Масляну, крім млинців: найкращі рецепти і традиції


Опубликованно 02.02.2018 08:15

Що готують на Масляну, крім млинців: найкращі рецепти і традиції

Масляна – це самий веселий, яскравий і смачний свято, що знаменує собою прощання з зимою. В цей день вже пригріває весняне сонечко, і люди, збираючись на площах, спалюють опудало зими. Але це ще не все. Головне – це частування. Розкішні млинці з різними начинками і гарячий міцний чай. Що ще потрібно для того, щоб зігрітися і продовжити веселощі?! А що готують на Масляну, крім млинців?

Традиції предків

Сьогодні вони призабуті. З обривками старовинних обрядів ми стикаємося на весіллях, при хрещенні дитини, але часом не замислюємося про їх значення. Масляна – це дуже цікаве свято, яке корінням сягає в часи, що передували християнству. Це свято сонця, яке уособлюють млинці.

Але це ще не все. Святкове частування в цей день – це символ родючості і достатку. Саме тому роблять стільки випічки теплого золотистого кольору. Прощай, холодна зима, попереду сонячне літо. Сьогодні зробимо короткий екскурс в кулінарію наших предків і з\'ясуємо, що готують на Масляну, крім млинців.Варіації

Сучасні господині вже не хочуть обмежуватися одними млинцями, хоча і тут чимало способів зробити частування цікавим і яскравим. Наприклад, покласти в якості начинки гриби або ікру, а сам блін зібрати у вигляді мішечка і зав\'язати пір\'їнкою зеленого лука. А вже якщо хочеться відзначитися оригінальністю, то приготуйте млинцевий торт. Ні, не з заварним кремом, а з грибами і сиром. Звичайно, на наступний рік знову доведеться думати, що готують на Масляну, крім млинців, але в цей раз у вас буде оригінальне і яскраве блюдо. Отже, вам знадобиться: запашні заздалегідь млинці і твердий сир, сметана, цибулю та свіжі гриби.

На сковороді обсмажити цибулю, додати гриби, а коли випарується рідина, то і сметану. Протушкувати протягом 10 хвилин. Сир натріть і відразу розділіть на 8 частин. Тепер збирати торт, викладаючи на кожен черговий блін гриби і сир. Верхній шар прикрашається тільки сиром.

Оладки

Раніше вважалося, що дівчині рано виходити заміж, поки вона не навчиться піч пишні та смачні оладки. І якщо згадувати, що готували на Масляну, крім млинців, наші бабусі, то відразу прийде на розум тарілка з варенням і рум\'яними оладками. Готувати їх нескладно, потрібно лише один раз спробувати.Змішати в глибокій мисці 2 склянки борошна, цукор і сіль, додайте чайну ложку дріжджів.Додайте склянку теплої води.Добре вимішайте, щоб не залишилося грудочок.Накрийте ємність кришкою і почекайте 1,5 години. Важливо, щоб у приміщенні було тепло.Тісто більше не перемішуємо, бульбашки повітря зроблять оладки пишними. Просто зачерпывайте столовою ложкою і викладайте на сковороду з нагрітою олією, закривайте кришку. Через 2 хвилини перевертайте і вже не закривайте.Готові оладки промокніть паперовим рушником і можна подавати до столу.

Ліниві вареники

Якщо ви задумалися, що приготувати на Масляну, крім млинців, то слід пам\'ятати, що в ці дні м\'ясні страви не вітаються. Зате молочні та рибні можна їсти в необмеженій кількості. Якщо часу мало, а хочеться почастувати дітей смачним десертом, то зверніть увагу на наступний рецепт. Він готується за 5 хвилин і прекрасно підійде в якості сніданку. Викладіть в чашку пачку сиру. Добре розітріть і додайте жовток.Додайте 100 г борошна і трохи солі.Перемішайте виделкою до однорідної консистенції.Воду закип\'ятити і посоліть.Тепер мокрою ложкою набирайте трохи тіста і обережно струшуйте у воду.Не закривайте кришку, при сильному кипінні вироби розвалюються.Як тільки спливуть, перемішайте шумівкою і через хвилину діставайте.

Сирний пиріг

Продовжимо розбирати страви на Масляну. Рецепти є на будь-який смак, а крім того, їх можна переробляти на свій лад. Домашнім стравою є пиріг. Згадайте томливе очікування, поки мама порається на кухні, а по кімнатах розноситься смачний запах. І нарешті, вся сім\'я в зборі за столом. Розглядаючи, що прийнято готувати на Масляну, не можна обійти увагою цей чудовий пиріг. Вам потрібно приготувати:500 г листкового тіста;500 г сиру (добре розім\'яти).Додайте до сиру 2 яйця.Додайте на кінчику ножа солі і ложечку цукру.

Тепер найцікавіше. Вирізуйте з тіста круг по диметру форми, кришку і бічну частину, тобто смужку. Викладайте в форму дно, укладайте боковинку та висипайте сирну начинку. Залишається укласти зверху кришечку і випікати протягом 40 хвилин до рум\'яної скоринки. Подавати його рекомендується теплим. Гостей порадує цей простий і дуже смачний пиріг.Сирники

Кращі страви для святкування Масниці виконуються на основі молока і сиру. Чому б не запропонувати гостям смачні, ніжні сирники?! Для цього не потрібно багато часу, а результат просто фантастичний. Дуже часто господині додають трохи борошна, щоб випічка не розвалилася при обсмажуванні. Вам знадобиться:Сир - 0.5 кг, не мокрого. Додайте сіль на кінчику ножа і 1 чайну ложку цукру.Настала черга яєць. Вбивайте 2-3 штуки.Ретельно розмішайте.Добре обваляйте котлетку в борошні і викладайте на розігріте олію.Обсмажувати на сковороді.

Подавати краще всього теплими, зі сметаною.

Смажений сир у фритюрі

Дуже смачне, але фантастично калорійне блюдо. Але ж Масляна, нічого страшного в цьому немає. Потрібно 0.5 літра олії для панірування, 2 сирих яйця і шматочок сиру. Крім того, вам будуть потрібні сухарі, орегано і сіль.

Приготування просте. Досить нарізати кубиками сир, яйця трохи збити, додати сіль. Орегано висипати на тарілку, так само поступите і з сухарями. Сир обвалюйте спочатку в орегано, потім занурюєте в яйце. Тепер в сухарі, знову в яйце і знову в сухарі. Підсмажувати сир потрібно на маленькому вогні і відразу подавати.Ватрушки з сиром

Яка ж Масляна без ароматних булочок?! А що робити жінці, якщо у неї немає часу? Можна приготувати смачні ватрушки, витративши на це зовсім небагато часу. Тісто дріжджове, але готувати його зовсім нескладно. Приготуємо тісто:Стакан молока нагріваємо до теплого стану.Додаємо в нього трохи цукру і 30 г свіжих дріжджів.Додаємо 0,5 склянки борошна і залишаємо на 30 хвилин.Після цього в опару додати два збитих яйця і три склянки борошна.

Тепер перемішуємо тісто і прибираємо в тепло ще на 30 хвилин. Після цього потрібно добре вимісити тісто протягом 15 хвилин. Розділіть тісто на 12 частин і розкачайте кожну в коржик. Для начинки розітріть 0.5 кг сиру, 1 жовток і 3 столові ложки цукру. Покладіть по ложці начинки на кожен коржик. Випікаємо 20 хвилин при 180 градусах, змащуємо молоком, змішаним з вершковим маслом.

А як же класика

Кожне з цих страв може прикрасити стіл, але не замінить собою млинці на Масляну. Рецепти на весь тиждень потрібно підбирати перевірені, ніж ми сьогодні й займемося. Отже, в першу чергу давайте спробуємо приготувати тонкі млинчики. Мереживні, з хрусткими краями, вони подобаються дорослим і дітям. Інгредієнти:1 літр молока;4 яйця;450 г борошна;2 столові ложки цукру;1.5 столові ложки олії;0.3 чайні ложки солі;вершкове масло для змазування готових млинчиків.

Потрібно приготувати тісто. Для цього в чашку розбивайте яйця, додайте сіль і цукор. Потім доливайте третю частину молока і висипайте всю муку. Вийде тісто, як рідка сметана. Залишається додати всі інші інгредієнти. У цьому випадку грудочок не буде.Млинці на кефірі

Якщо у вас скисло молоко, то не варто засмучуватися. Адже ви вже готуєте кращі рецепти млинців. Що готувати на Масляну, кожна господиня вирішує для себе сама. Але рецепт млинчиків на кефірі точно не буде зайвим. Вам буде потрібно 2 склянки кислого молока, 2 яйця, 2 склянки борошна, 3 ложки рослинної олії.

Починаємо приготування з просіювання борошна у велику чашку. В неї додати половину чайної ложки солі, столову ложку цукру і молоко з яйцями. Почекайте 30 хвилин. Після цього розведіть гарячою водою чайну ложу соди і додайте в тісто. Випікайте на гарячій сковорідці.

Замість висновку

Масляна – це традиційний російський весняне свято. Після довгої зими всі ходять в гості один до одного і радіють першим сонячним променям. Звичайно, господиня повинна приготуватися до приходу гостей. Для цього готуються традиційні страви з молочних продуктів. Сьогодні ми розглянули лише невелику частину того, що можна приготувати на Масницю. На основі цих рецептів можна придумати ще десяток страв, які дозволять здивувати і порадувати гостей.



Категория: Еда