З чого складається мед: хімічний склад меду


Опубликованно 02.02.2018 04:47

З чого складається мед: хімічний склад меду

Мед – це унікальний продукт, що виробляється бджолами з нектару квітучих рослин. Здавна люди знали і цінували його корисні властивості. Мед використовується не тільки як харчовий продукт. У нього багато цілющих якостей, які застосовуються для лікування і профілактики деяких захворювань. Коли вчені досліджували, з чого складається мед, вони виявили, що його складу схожий з плазмою крові людини. Саме це, а також наявність більше трьох сотень біологічно активних сполук обумовлюють високу цінність цього продукту для людини. Склад

Мало хто знає, з чого складається мед. А має цей продукт дуже багатий хімічний склад – більше трьох сотень мікроелементів. Але лише третина з них постійні, інші залежать від багатьох факторів. Перш за все, від рослин, нектар яких використовується бджолами. Різні сорти меду мають не тільки різний смак і запах, але і властивості. Крім того, зміст хімічних елементів у цьому продукті визначається й іншими факторами:географічним положенням місцевості;пори року та погоди;ґрунтами, на яких ростуть рослини;породою бджіл;умовами їх утримання;строками зберігання готового продукту.

Вміст води

Коли люди замислюються, з чого складається мед, вони рідко згадують про воду. Але насправді води в його складі може бути від 15 до 25%. Від цього залежить якість і сорт меду. У деяких країнах встановлені суворі стандарти, і допустимим є вміст води, що не перевищує 21%. До вищого сорт відноситься мед з показниками вологості до 18%. Адже саме від кількості вологи залежить термін придатності цього продукту. При місткості води понад 22% мед швидко може заграти. В таких умовах цукру, що містяться в ньому у великій кількості, починають розкладатися.

Вуглеводи в складі меду

Більш ніж на 75% цей продукт складається з цукрів. А після того, як мед трохи постоїть, їх зміст може зрости до 86%. Всі цукру відносяться до вуглеводів, які є головним постачальником енергії для людського організму і беруть участь у більшості біохімічних процесів. Саме від цих речовин залежить смак меду і його поживна цінність.

Мало хто замислюється, з яких вуглеводів складається мед. А в його складі понад 40 різних видів цукрів. Найбільше фруктози і глюкози, саме вони найбільш корисні. Ці вуглеводи забезпечують солодкість меду. Засвоюються вони набагато швидше, ніж звичайний цукор, не вимагаючи для переробки вироблення інсуліну. Особливо корисна фруктоза. Чим її більше, тим мед пізніше зацукровується і має більшу енергетичну цінність.

Крім того, в склад будь-якого меду входить сахароза (не більш 10%), а також мальтоза, декстрини та інші цукри. Але їх кількість невелика. Тільки неякісний мед, для виробництва якого бджіл спеціально вигодовують сиропом, може містити багато цукру.

Цінні мікроелементи і мінерали

Коли вчені досліджували, з чого складається мед, вони виявили, що його мінеральний склад схожий зі складом крові. Понад 40 мікроелементів, більшість яких необхідно для нормальної роботи організму, міститься в цьому продукті. Вони регулюють діяльність нервової системи, процеси метаболізму, беруть участь у засвоєнні поживних речовин. Багато в чому саме мінеральні речовини обумовлюють корисні властивості меду. Хоча в процентному відношенні їх не так вже і багато – від 0,5 до 3,5%. Найбільше мінералів міститься в темних сортах меду.

Ось з яких речовин складається мед:найбільше в ньому калію, який дуже важливий для роботи серця і м\'язів, він бере участь в обмінних процесах;на другому місці за кількістю варто фосфор, необхідний для побудови кісткової тканини і роботи нервової системи;багато в меді також кальцію, без якого скелет, кістки і зуби людини втратять свою міцність;хлор бере участь у процесах метаболізму;сірка очищає організм від токсинів;магній важливий для роботи серцево-судинної системи і побудови м\'язової тканини;залізо бере участь у транспортуванні кисню по всьому організму.

Крім того, в цьому продукті присутній мідь, йод, кобальт, марганець, кремній, літій, цинк, золото, молібден, вісмут і багато інші мінеральні речовини.

Вітаміни

Чимало в цьому цілющому продукті і вітамінів. Вони потрапляють туди з квіткового нектару і пилку. Незважаючи на те, що зміст їх невелика, особливо цінні вони своєю біологічною значимістю. Вітаміни беруть участь в обмінних процесах, підвищують імунітет, уповільнюють старіння, сприяють прискоренню процесів регенерації тканин. Найбільше в меді вітамінів групи В, а також аскорбінової кислоти. Їх кількість коливається в залежності від сорту. А вітаміни Е і А присутні не у всіх різновидах.Білки і амінокислоти

При виготовленні меду бджоли збагачують його складу азотистими сполуками. Незважаючи на невеликий вміст (менше 1%), вони дуже важливі для життєдіяльності організму. Білки в цьому цілющому продукті як рослинні, потрапили туди з рослин, так і тварини – з організму бджіл.

Крім того, мед є постачальником багатьох незамінних амінокислот. Вони надають цьому продукту специфічний аромат і цілющі властивості. Серед амінокислот, що містяться в меді, найвідомішими і корисними є: лізин;фенілаланін;глутамінова кислота;аланін;тирозин;триптофан;метіонін.Ферменти і кислоти

Якість натурального меду залежить від кількості ферментів. Це білкові сполуки, які беруть участь у засвоєнні поживних речовин і запускають процеси метаболізму. Крім того, ферменти меду прискорюють його дозрівання. Саме вони сприяють змінам кольору, прозорості і щільності, тому при нагріванні продукт темніє, каламутніє і зацукровується. Основними ферментами меду є ліпаза, каталаза, амілаза, інвертаза. Вони розщеплюють сахарозу, сприяють засвоєнню мінеральних речовин.

Мед має кислу реакцію завдяки наявності у складі органічних і неорганічних кислот. Найбільше в ньому міститься молочної, лимонної та яблучної. Є також глюконова, янтарна, олеїнова та інші кислоти. В якісному продукті їх мало, тому вони приносять тільки користь. Але при нагріванні, а також у забродившому меді, збільшується кількість оцтової кислоти.

Інші речовини

Лікувальні властивості меду пояснюються також наявністю особливих речовин, які в малих кількостях цілющі для організму. Це алкалоїди, нікотин, хінін, кофеїн, морфін. Вони можуть зменшувати біль, заспокоювати нервову систему, регулювати роботу судин. Крім того, в цьому продукті є ефірні олії, дубильні речовини, фітонциди. Виявлені в ньому також протимікробні сполуки, які у великій кількості можуть протистояти навіть бактерій сибірської виразки, дизентерії або бруцельозу.

Мед містить біологічно активні сполуки, що підвищують тонус організму і прискорюють регенерацію тканин. У його складі присутні також ароматичні і барвні речовини, що забезпечують колір і запах цього нектару.

Мед білого кольору

З чого він складається, мало хто замислюється, купуючи такий незвичайний продукт. Зазвичай мед має жовтувате забарвлення, але нектар деяких рослин може бути майже прозорим. А після загустіння він біліє. Такий мед міг вийти з нектарів акації, буркуну, зніту, липи, малини. Безбарвний продукт вважається дуже цінним і корисним. Можна також зробити звичайний мед білим, змішавши його з маточним молочком.

Але найбільш популярний, особливо за кордоном, штучно приготовлений білий мед. З чого складається цей продукт? Найчастіше, це збитий в блендері зацукрований мед. Якщо збивати його хвилин 30 – він придбає білий колір і кремову консистенцію. Склад його залишається таким же, міняється тільки колір за рахунок збагачення киснем.

Але є різновиди білого меду, які не мають у складі тих корисних речовин, якими так славиться натуральний мед. Наприклад, нектар, утворений бджолами, яких годували цукровим сиропом.Зелений мед

З чого він складається? Адже цей колір досить незвичайний для меду. Він може бути натуральним. Такий продукт виходить тоді, коли бджоли збирають пилок з квіток, а падь –це солодкі виділення рослин. Падевий мед має зеленуватий колір. Його склад майже не відрізняється від звичайного. Але в ньому міститься більше мінеральних речовин, тому він вважається корисніше. Крім того, зеленим мед може стати після змішування з прополісом. У цьому випадку посилюються його антибактеріальні, ранозагоювальні та імуностимулюючі властивості.



Категория: Еда