Жульєн з мовою і грибами. Способи приготування страви


Опубликованно 01.02.2018 03:30

Жульєн з мовою і грибами. Способи приготування страви

Це яскраве і смачне, ароматне і не занадто складне блюдо французької кухні давно і по праву зайняв місце в гостьових і домашніх меню на багатьох кухнях пострадянського простору. Раніше його можна було замовити практично в будь-якому ресторані СРСР (але не завжди відмінної якості). Тепер воно цілком доступно в приготуванні для будь середньостатистичної господині. Звичайно ж, мова йде про жульене з мовою та грибами під рум\'яної сирної скоринкою, зі сметаною або вершками. Ну просто пальчики облизати можна. Ну що, спробуємо і ми сьогодні приготувати?

Жульєн з мовою і грибами: базовий рецепт

Для його втілення в життя нам буде потрібно: півкіло відвареного до м\'якості мови (в даному випадку яловичого, але можна брати і телячий, і свинячий), пара цибулин середнього розміру, півпачки масла вершкового, півкіло печериць (але можна брати і інші гриби), 200 грамів сиру твердих сортів, склянка сметани, зелень свіжа і сіль з перцем. І все це – на 8-10 порцій, в залежності від їх обсягу. Готуємо легко!

Жульєн з мовою і грибами – страва не дуже складне. І готується досить швидко. Язик, відварену до м\'якого стану і попередньо охолоджений, нарізаємо тонкою соломкою. Цибулю, почищений і порізаний дрібно, на олії в сковороді обсмажуємо до прозорості на малому вогні. Гриби миємо і ріжемо невеликими шматочками – відправляємо до лучка. Обсмажуємо хвилин п\'ять на помірної потужності. В окремо підготовленої посуді змішуємо шматочки мови, гриби і цибулю. Додаємо рубану зелень. Солимо-перчимо. Додаємо сметани – вона не повинна бути занадто густий (тому краще взяти магазинну, а не базарну). Перемішуємо все гарненько. Викладаємо отриману масу в невеликі керамічні ємності (так звані кокотниці). Сир натираємо крупно і посипаємо майбутній жульєн з мовою і грибами зверху. Тепер справа за духовкою. Розігріваємо до 180 градусів, ємності поміщаємо на деко, а його – у духову шафу. Запікаємо приблизно 20 хвилин (готовність визначаємо за утворення рум\'яної скоринки на кожній посудині зверху). Виймаємо страву з печі – і на стіл! Поради

Якщо у вас під рукою немає спеціальних порційних жаростійких форм невеликих розмірів, не варто засмучуватися. Вихід є – і він навіть смачніше, ніж традиційним методом. Можна запекти жульєн з мовою і грибами в невеликих булочках або тарталетках. У тесті дуже оригінально вийде, а страва займе гідне місце на столі і в свята, і в будні. А подавати до столу це страва покладається тільки в гарячому вигляді як відмінну закуску під міцне спиртне.

З вершками

Жульєн з мовою і грибами з вершками готуємо практично тим же способом, що і зі сметаною. Просто у них некислий смак, який характерний для кисломолочного продукту. Тому кінцевий результат вийде трохи солодкуватим, з приємним ароматом свіжих вершків. Сама послідовність дій залишається незмінною. Просто в попередньому рецепті заміняємо один інгредієнт на інший при тих же кількостях. Вершки повинні бути жирні (саме ринкові буде найкраще підходити). Запікаємо страву в невеликих спеціальних жаростійких ємностях в духовці (приблизно 20-25 хвилин, до утворення рум\'яної скоринки). Виймаємо з духовки і даємо трохи охолонути, але не сильно. Так як страва вживають гарячим.

Жульєн з мовою і грибами в тарталетках

Це відмінний варіант на випадок приходу неочікуваних гостей. Добре також і для святкового вечері по-сімейному. Приміром, на Новий рік або Різдво. Безперечно, самі тарталетки (або ж булочки) ми готувати не будемо (якщо хочете повозитися). Прекрасний варіант – магазинні. Тільки будьте уважні: адже кошички/булки зроблені з тіста, тому запікати в духовці довгий час їх не рекомендується, можуть пригоріти. Щоб такого не сталося, постійно контролюйте процес. Зробіть менше жар, а час приготування скоротіть приблизно на третину. І як тільки рум\'яна «намалювалися» у вигляді розплавленого від температури сиру – виймайте деко. А в цілому виходить так навіть смачніше, ніж в традиційній посуді з кераміки. І все з\'їдається без залишку!



Категория: Еда