Італійське червоне сухе вино "Барбареско": відгуки


Опубликованно 26.01.2018 02:33

Італійське червоне сухе вино

Вино «Барбареско» - це один з представників алкоголю преміум-класу, виробленого на території Італії. Напій відомий своїм терпким смаком і насиченим ароматом і входить в десятку найбільш відомого алкоголю в світі, як по ступеню популярності серед покупців, так і за кількістю входжень у відомі колекції світу. Купаж сортів з регіону П\'ємонт надає напою неповторний смак, який безпосередньо самими італійцями вважається емблемою виноробства Італії.Геолокація сорту і купаж

Основним сортом в купажі «Барбареско» є сорт червоного винограду Неббіоло, його вирощують на території безпосередньо самого регіону П\'ємонт, а також муніципалітетів Трейзо, Нейве і на заході Сан Рокко. Ягоди винограду цього сорту мають насичений смак з ледь помітною кислинкою. Листя великі, трикутної форми, слабо схильні до сірої гнилі і шкідників. Сорт вважається статусним на території Італії і використовується при купажі різних вин, у тому числі і «Бароло», яке створює конкуренцію «Барбареско» в П\'ємонті. Особливості рецептури

Концентрація спирту в сухих винах Італії досягає ледь 15 градусів, але для «Барбареско» ідеальною міцністю вважається межа в 12-13 градусів. Вино піддається подвійний процедурі дистиляції, після чого витримується у дерев\'яних діжках в межах 12 місяців, не рахуючи купірування в пляшках, але для деяких видів цей термін збільшують до 2 і навіть 4 років. Сухі вина Італії найчастіше не відрізняються насиченим смаком і тягучістю, але чим старше стає «Барбареско», тим темніше стає напій і яскравіше смак. З часом у «Барбареско» проявляються гіркуваті нотки, відтінок прянощів стає сильнішою.

Вино володіє сертифікатом DOCG, що свідчить про високий клас напою і жорстокому контролі за виробництвом. Повна рецептура вина «Барбареско» (Італія) міститься в найсуворішому секреті, крім того, в залежності від виноградника може істотно варіюватися і смакова палітра. Чим далі на південь, тим виразніше і яскравіше ягідні нотки в напої, а кисловатость характерна для північного купажу і швидше нагадує продукцію виноградників Барбера д\'асті. Для неї характерним є ожина та малина, переважаючі в ароматі.

Сертифікат DOCG означає, що вино повинно провести в дубовій бочці як мінімум рік. В такому випадку напій набуває нотки аромату деревини і тютюну. Ідеальним віком для «Барбареско» вважається витримка в 1-2 роки, така марка, як «Рисерва» проходить купірування більш ніж у 3 і навіть 4 роки.Походження алкоголю

Достеменно невідомо, звідки саме з\'явилося червоне сухе вино «Барбареско». Згідно однієї версії, раніше схожий напій переганяли галли, тоді він називався «Барбаритиум». Також є думка, що «Барбареско» має варварські коріння, але вони значно глибше, ніж у першій версії, і назва є похідним від barbari (італ. варвари). У будь-якому випадку вино «Барбареско» відрізняється високим статусом на території свого домашнього регіону і користується величезним попитом у всьому світі. Серед італійців вважається почесним займатися виноробством, особливо якщо винокур працює з Небіоло. Смакові якості і використання в кулінарії

Вино «Барбареско» відрізняється терпким смаком, який з віком стає все більш вираженим. Якщо молоде вино ще зберігає присмак солодощі, то з віком напій темніє і нагадує більше кріплені види алкоголю. Для П\'ємонту робота з червоними сортами є своєрідною даниною традиціям, більше 70% виноградників цій території засаджені саме під такою алкоголь. Тому смакова палітра напою може бути неймовірно багатою. В залежності від округу в «Барбареско» проявляються нотки суниці, смородини, а терпкий аромат знаходить нотки деревини і навіть тютюну.Вік має значення

З-за спеціальної форми пляшки вино витримує більш тривалу консервацію, в результаті чого напій виграє від витримки. Чим вище термін купірування алкоголю, тим яскравіше палітра. «Барбареско» вважається одним з найбільш строгих вин в плані рецептури і володіє класичним смаком. Тобто в напої немає ноток цитрусових або квіткового аромату, властивого більш молодим або ігристим винам.

Найчастіше «Барбареско» подають під дичину, м\'ясні страви або в якості компліменту. У такому разі його подають з сиром. У італійців не прийнято закушувати сухі вина або ж заїдати їх десертом, такий напій навіть може виступити своєрідним аперитивом перед основною трапезою для того, що розпалити апетит в гостей та зробити атмосферу тепліше. Від свого іменитого сусіда «Бароло» вино «Барбареско» відрізняється більш м\'якими танинами. Якщо перший алкоголь володіє підвищеною кислотністю і вимагають дуже довгої витримки, то «Барбареско» можна подавати до столу вже через 8-16 місяців, п\'ється легко і не лишає після себе етилового присмаку. Корисно для здоров\'я

Червоні сухі вина рекомендуються медиками до вживання в якості природного стимулятора роботи імунної системи і дозволяють істотно знизити термін терапії для ослабленого організму. Між тим, наголошується, що це справедливо тільки при дотриманні мінімальної норми, горезвісного «келиха за вечерею», але не більше. М\'які таніни дозволяють «Барбареско» зайняти місце столового вина, що корисно для осіб, які страждають хронічними захворюваннями або серцевою недостатністю. Вино «Барбареско», відгуки про який свідчать про м\'якому смаку, просто приємно пити за трапезою, і естетичне задоволення теж можна вважати користю для організму.

Постійний прийом незначно обсягу червоного вина сприяє розширенню судин і стабілізує кислотність в організмі людини. Також напій має властивості антисептика, антиоксиданту і заспокійливого. Вино виводить з крові холестерину та сприяє нормалізації обміну речовин. Італійці, на батьківщині яких і виробляють «Барбареско», заявляють, що вино корисне для здоров\'я в будь-яких кількостях, а запорукою довголіття є звичка скуштувати келих червоного за обідом. Безумовно, це справедливо тільки для справжніх вин, фальсифікат не тільки не володіє корисними властивостями, він також шкідливий для здоров\'я, оскільки може містити складові низької якості.Як відрізнити оригінал від підробки

Італійці пишаються «Барбареско» і ревно ставляться до різного роду підробками цього алкоголю. Виявити фальшивку можна кількома способами, в першу чергу по етикетці. На упаковці оригіналу завжди позначена та територіальна прив\'язка, яка характерна для конкретно цієї партії алкоголю. Крім того, на ній часто міститься акциз і емблема самого підприємства, крім державної марки. Таким чином виробник несе відповідальність за вино, випущений на ринок. Оригінальне «Барбареско» має насичений бордовий колір, відливає рубіновим на сонці. Відтінок рівна, без домішок і осаду. Чим старше вино, тим темніше відтінок.Важлива і ціна

В кінцевому підсумку напій набуває насичений смак стиглих фруктів, з нотками ягід. Найбільш класичної палітрою для «Барбареско» є зливу, перестигла черешня і ожина. В алкоголі не повинно бути присмаку етилу, характерного для низькопробного дистиляту. В іншому випадку напій стає гірким. Вино «Барбареско», вартість якого ледве перевищує середній ціновий сегмент, швидше за все є підробкою, так як алкоголь з потенціалом часто досить дорогий (від 1500 рублів за пляшку).



Категория: Еда