Як засолити огірки холодним способом на зиму: рецепти


Опубликованно 25.01.2018 02:09

Як засолити огірки холодним способом на зиму: рецепти

Солоні огірочки, смачні та хрусткі – це улюблена закуска в кожній родині. З настанням літа господині заготовляють їх у великих кількостях, щоб взимку можна було відкрити баночку і порадувати рідних. Причому способів заготівлі на сьогоднішній день існує величезна кількість. Мариновані та солоні, квашені, хрусткі і не дуже, кислі, солодкуваті. Найчастіше плоди заливають гарячим маринадом. Це дає можливість уникнути довгої стерилізації, а значить, огірочки не стануть м\'якими. Але є й інший варіант. Деякі господині солять огірки холодним способом на зиму. Давайте сьогодні розглянемо, в чому він полягає, плюси і мінуси.

Універсальний рецепт

Одного разу спробувавши цю заготовку, ви зрозумієте, що тепер будете виконувати її тільки так. Це дуже сильно економить час. Огірки холодним способом на зиму закатати дуже легко, це зможе навіть починаюча господиня. Тут є одна тонкість, яку потрібно знати. Смачні плоди можна їсти відразу, тобто до столу завжди будуть малосольні огірочки. А прибравши банку на тривале зберігання в холодильник або льох, ви отримаєте відмінне соління.Технологія

Огірки холодним способом на зиму можна готувати на дачі, де немає гарячої води і умов для консервування. Вони заливаються холодною водою, стоять в теплі до помутніння розсолу і закриваються пластмасовими кришками. Цей рецепт обов\'язково полюблять ваші рідні. Не піддається термічній обробці, плоди зберігають особливий хрускіт. Частина з\'їдається залюбки відразу, решту можна буде прибрати в холод. Секрети засолювання

Щоб приготувати холодним способом огірки на зиму, потрібно вибрати якісну продукцію. Звичайно, краще всього будуть ті, які ви виростили самі. Але і куплені на ринку цілком підійдуть, особливо якщо їх правильно вибрати. Огірочки обов\'язково повинні бути невеликими, в цьому випадку вони добре поміщаються в банку. Маленькі молоді зеленці будуть оптимальним вибором. Вони мають ніжний, солодкуватий смак, а всередині немає пустот. Тому вам забезпечені хрусткі огірочки.

Сорт теж має значення. Якщо плоди гладкі, з білими шипами, то це варіант для салатів. А ват потрібні невеликі здоровані з чорними шипами і пухирцями. На дотик вони повинні бути твердими, а світла частина не відливати жовтизною. І найголовніше, якщо плоди гірчать, то сміливо можете відкладати їх в сторону. Хрусткі огірочки з них вже не вийдуть.

Найкраща вода

Вже перевірено на досвіді багатьох господинь, засолювання з використанням джерельної води і міський, водопровідної, виходить зовсім різна. Тому краще всього використовувати чисту криничну воду. Звичайно, попередньо треба переконатися у її складі. Сьогодні можна легко зробити аналіз в лабораторії для такої перевірки.

Якщо джерельна вода недоступна, то можна купити бутильовану. Якщо ви займаєтеся засолкою на дачі, а криниці чи джерела немає, то можна воду з-під крана відфільтрувати, прокип\'ятити чи навіть наполягти на сріблі, хоча б кілька годин. В ній соління огірків холодним способом на зиму виходить кожен раз бездоганним.Підготовка плодів

Щоб вони вийшли особливо смачними, необхідно попередньо помістити огірочки в холодну воду. Навіть якщо плоди були тільки зняті з грядки, все одно ця міра не буде зайвою. Найчастіше господині кажуть, що на врожай зі свого саду це правило не поширюється. Але від цього соління огірків холодним способом на зиму тільки виграє. Плоди стануть більш пружними і міцними. Куплені на ринку, необхідно тримати у воді не менше 3 годин, а краще півдня.

Прянощі

У кожної господині є свій рецепт. Одні беруть тільки запашний перець. Хтось кладе також гірчичні зерна і бутончики гвоздики. Але класичним набором є наступний: смородинові листя, листя хрону, кріп і перець. Любителі додають дубові і вишневі листя, різні ягоди, часник і гірчицю. Якщо ви хочете, щоб засолювання вийшла пряної, то можна взяти коріння хрону, зелень селери і кропу, м\'яту і естрагон, любисток і базилік. Листя нарізають великими шматками, подрібнювати в цьому випадку нічого не потрібно.Підготовка

Холодним способом огірки в банках роблять багато господинь. Зараз детально розглянемо рецепт. Для початку консервації потрібно запастися придатними за розміром банкам та капроновими кришками. Дуже зручно, що нічого не потрібно закочувати. У будь-який момент баночку можна відкрити і закрити. До речі, металеві кришки теж можна використовувати, але в цьому випадку будьте готові до корозії металу всередині і зовні.

В тазику замочіть огірки, окремо обдайте окропом зелень. Досвідчені господині рекомендують обійтися без смородинового листа, тому що це може сприяти утворенню цвілі.

Процес консервації

Дуже важливо приготувати досить концентрований розсіл. Недолік солі провокує ріст бактерій, з-за чого огірочки швидко стануть м\'якими і несмачними. Про лист смородини сказано вже вище. Навіть якщо ви любите цей аромат, краще обійтися без нього. Тепер давайте по кроках:Замочуємо огірки. Так вони наберуть необхідну кількість води, і не будуть забирати її з розсолу.Чисті банки і кришки потрібно обдати окропом.Закладайте в них овочі та зелень.

Готуємо заливку. Для цього у великій каструлі потрібно розвести кам\'яну сіль водою. На літр води йде приблизно 2 столові ложки. Акуратно перемішайте і дайте вистоятися. Тепер заливаємо розсіл в баночки і прикриваємо поліетиленовими кришками. Така проста засолювання огірків на зиму холодним способом часом викликає недовіру. Як же так, без стерилізації та іншої головного болю. Так і є, все дуже легко.

Процес бродіння

Рано опускати баночки в льох. Їх треба поставити в прохолодному місці і перевіряти через кожні два-три дні. Цікавить утворення цвілі. Зазвичай покриваються білим нальотом огірочки, які виступають з розсолу. Тому важливо контролювати його кількість і підливати в міру потреби.

Процес бродіння є природним. З цього приводу переживати не потрібно. Перший час розсіл каламутніє, з\'являється піна, але з часом це пройде. Чим холодніше буде місце, де стоять баночки, тим довше буде проходити цей процес. Тому деякі господині рекомендують залишити їх у теплій кімнаті для повного визрівання. Баночки найкраще ставити в піддон, тому як деяку кількість розсолу буде вибігати. Його потрібно замінювати свіжим. Як бачите, готуються огірки на зиму холодним способом без оцту. Це важливо для людей, яким дієта забороняє вживання маринованих плодів.Горілка і огірок

Це класичний дует. Однак сьогодні ми говоримо не про вживання овочів в якості закуски під запітнілі 100 грам. Це особливий рецепт солоних огірочків, які гарні для вінегретів та салатів. Вони будуть міцними і хрусткими, а приготування не забере багато часу. Отже, щоб приготувати холодним способом огірки з горілкою на зиму, потрібно трилітрова банка, 50 мл горілки, чотири столові ложки солі, прянощів і півтора літра води.

Приступаємо до приготування

В принципі, спосіб мало чим відрізняється від описаного вище. Замочіть огірочки на кілька годин, щоб вони приємно хрустіли. Складіть на дно всі ароматні трави і укладіть огірочки. Постарайтеся вибирати найбільші, так заготовка буде тільки смачніше. У кожну банку насипайте сіль і заливайте джерельну або бутильовану воду. Тепер прикрийте капроновою кришкою і залиште кваситься на три дні.

На поверхні з\'явилася плівка? Дуже добре, тепер пора переходити до наступного етапу. Злийте розсіл і налийте нову воду. Додайте столову ложку солі з гіркою. Влийте горілку і закрийте кришкою. Тепер можна відправити на зберігання. Остаточно огірки будуть готові через два тижні.

Невеликі хитрощі

Якщо закочені класичним способом банки можна зберігати в квартирі, то ці доведеться винести на холод. В теплі вони роздуються, а огірки стануть непридатними для вживання в їжу. Зазвичай соління повністю готове до вживання вже через місяць. Не забувайте про те, що перед надяганням на банку, кришки необхідно розігріти в гарячій воді. За міру охолодження вони щільно сядуть на місце.

Щоб баночки не здувалися, деякі господині додають у розсіл кілька щіпок насіння гірчиці. Хрін, покладений під кришку, попереджає утворення цвілі. Столова ложка спирту також ефективно запобігає вибух. Якщо ви хочете, щоб огірки вийшли більш хрусткими, то додайте шматочок кори дуба. Для експрес-засолювання, якщо результат потрібно отримати як можна швидше, обріжте хвостики і наколіть самі плоди виделкою.Замість висновку

Засолювання холодним способом дозволяє сильно економити час господині. Процес значно полегшений, часу на кухні витрачається мінімум, а в результаті – відмінні огірочки, які тільки й чекають, щоб бути на вашому столі. Якщо ви досі не практикували подібні методи, то саме час почати. Єдина вимога – це наявність холодного сховища. При кімнатній температурі такі соління вибухають.



Категория: Еда