Найдорожче шампанське у світі: назва, фото


Опубликованно 25.01.2018 00:25

Найдорожче шампанське у світі: назва, фото

На кожному урочистому заході, трапляється в житті, безсумнівним атрибутом сервірованого столу прийнято вважати пляшку вишуканого шампанського. В старовину, розбиваючи об борт корабля пляшку, проводжали в вдале плавання величезні суду; в даний час ігристим напоєм обливаються переможці "Формули-1" або, наприклад, вітають молодят з днем одруження. Як би там не було, шампанське завжди асоціювалося у людини зі святом. Відомо, що свята - справа довга та марудна. Для того щоб зробити торжество ідеальним, знадобиться правильний слабоалкогольний напій, кращі види якого доступні далеко не кожній людині. В статті ми хотіли б розповісти про найдорожче шампанське, який існував за всю його трьохсотрічну історію.

Екскурсія в минуле

Шампанське - це ігристе вино. Згідно історії, його вперше створили в XVII столітті у Франції на північному сході країни в регіоні Шампань в якості експерименту для королівської сім\'ї. Напій настільки припав до смаку членам знатного будинку, що було прийнято рішення виготовляти подібні ігристі вина на урочисті випадки при дворі. Вважається, що чим дорожче коштує пляшка такого напою, тим воно смачніше. Але далеко не завжди ціна шампанського залежить тільки від його вишуканих смакових якостей. Іноді самим дорогим шампанським може бути пляшка вина, виконана на замовлення або прикрашена дорогоцінними каменями. Тут, звичайно, на перший план виходить саме краса оформлення, ніж смакові якості. Критерії вартості шампанського з оформлення

Ціна напою, як згадувалося вище, може повністю залежати від пляшки, в яку він поміщений. Деякі компанії-виробники створюють найдорожчу пляшку шампанського, обрамляючи своє дітище скляною ємністю, прикрашеної золотом або дорогоцінними каменями. У цьому випадку загальна ціна шампанського буде прямо залежати від вартості ексклюзивної пляшки. Гідним прикладом є пляшка бренду Gout de Diamants, зроблена ювеліром А. Амосу. Його творіння було прикрашено диамантом в 19 карат і оцінено шалені гроші. До речі, ця сума шокує - 1,8 мільйона доларів США. Природно, ювелір, який не відрізнявся скромністю, зауважив, що напій, поміщений у звичайну пляшку, не коштував би стільки. Вся справа в алмазі. Критерії вартості за приурочиванию до історичної події

Вартість унікального шампанського може залежати від історичного моменту, на якому воно було виготовлене. Зараз самим дорогим шампанським в світі вважається Shipwrecked 1907 Heidsieck. Його доставляли для імператора Росії на початку ХХ століття, але заповітні пляшки так і не потрапили в льоху царської сім\'ї. У 1998 році з морських глибин була піднята частина цього унікального напою із затонулого корабля, який і займався доставкою його в нашу країну. На глибині в 64 метри пляшки з шампанським пролежали понад 80 років. Закупорювання пляшок витримала тиск води. Більше того, ані холодна вода, ані темрява не вплинули на смакові якості напою. Термін витримки для колекціонерів представляє найбільшу цінність. До речі, вони блискавично розкупили підняті з дна екземпляри, яких було трохи більше 2 тисяч. Відомий факт про продаж однієї пляшки даного шедевра на аукціоні, що проходив в готелі Ritz-Carlton, російському бізнесменові за 275 000 доларів. На даний час це зафіксована рекордна вартість найдорожчої пляшки шампанського в світі. Критерії вартості, що залежать від урожаю

Ігристий напій знаменитого винного дому Dom Periqnon White Gold Jeroboam значно програє по вартості вищезазначеного шампанському Shipwrecked 1907 провінції Heidsieck. Однак, згідно з думкою фахівців, за смаковими і ароматним якостям воно не гірше. Колекція цього шампанського виготовляється тільки в роки відповідного врожаю в невеликій кількості. На всі пляшки є біле золото. У 2005 році пляшка ємністю в три літри з дорогого металу була придбана на аукціоні за 40000 доларів, що теж чимало. Критерії вартості, засновані на смакових якостях

Серед виробників найдорожчого шампанського повноправним лідером за смаковими якостями та цінової політики є ігристе вино від будинку Perrier-Jouet. Воно виготовляється обмеженими партіями. За значний гонорар замовник має унікальну можливість бути присутнім при процесі виробництва. Він дає поради майстрам щодо сорту винограду, з якого хотів би отримати пляшку заповітного ігристого вина, кількості доданого туди цукру і оформлення упаковки. По закінченні приготування шампанське поміщається в спеціальний винний льох, де дозріває 8 місяців. Лише після закінчення цього терміну покупець може забрати оплачене шампанське.

У 2009 році у Франції компанією Pernod Ricard було вироблено 1200 пляшок шампанського Perrier-Jouet для найвибагливіших покупців. Вартість 1 пляшки становила 6500 доларів. Критерії вартості, засновані на широкої популярності і впізнаваності

Не варто забувати про французької компанії Cristal, що випускає найдорожче шампанське, назва якого у багатьох асоціюється з розкішшю. Ігристе вино Cristal є самим популярним і улюбленим не тільки в нашій країні, але і по всьому світу. У 2005 році на Нью-Йоркському аукціоні 6 літрів шампанського цього французького винного дому були придбані за суму більш ніж 17 тисяч доларів. Однак це не єдиний випадок, коли брют від Cristal купували за шалені гроші. У 1990 році компанія випустила серію колекційного шампанського, яке було приурочене до початку нового століття. Тоді за кожну пляшку такого вина вдалося виручити майже 15 тисяч доларів.

Шампанське, яке випускається в Російській Федерації

Росія не може похвалитися настільки глибокими пізнаннями у виготовленні шампанського. Проте нашій країні теж є що показати на світовому ринку колекційних напоїв. Найдорожче шампанське в Росії представлена такими виробниками, як ЗАТ "Абрау-Дюрсо", "Ігристі вина" та інші. Їх продукція поки не продається за позахмарними цінами, але з успіхом експортується за кордон і користується великим попитом у іноземних гурманів. До речі, саме Росія поставила політику високої вартості шампанського по всьому світу, тому як члени імператорської родини купували ігристі вина з-за кордону в XIX столітті за значним цінами.

Деякі історичні факти для довідки

Спочатку вироблялися "тихі вина", без звичних всім бульбашок. Однак через отримання кислуватого соку з сортів винограду, що росте в регіоні Шампань, пов\'язаного з його неповним визріванням, вироблене вино продовжувало бродити, будучи вже закупорюють у пляшках. Це досить часто провокувало розгерметизацію пляшок. Місцеві винороби всіляко боролися з таким явищем.

У Європі серед аристократів і монархів стало набирати популярність шипуче вино з бульбашками. Тоді винороби, навпаки, були змушені розвивати технологію газування свого вина з метою задоволення європейського ринку. Приміром, чернець-бенедиктинець П\'єр Періньон спочатку боровся із зайвою газовим наповненням вина, однак потім став закривати пляшки з вином дубовими пробками з метою утримання більшого тиску. До речі, одна з найдорожчих пляшок шампанського названа Dom Perignon в його честь.

Аптекар Франсуа з міста Шалон (столиці регіону Шампань) винайшов пляшки з потовщеним темним склом і з увігнутим дном. Вони сприяли тривалості зберігання, утримуючи тиск в 6 атмосфер.

Ще в XIX столітті дружина померлого винороба спільно з працівниками, які залишилися впровадила технологію очищення напою від осаду. Пізніше жінка прославилася на весь світ. Це була знаменита мадам Кліко. Важливо не втратити обличчя

Технологія виготовлення вишуканого напою постійно удосконалювалася. В наш час топові виробники пляшок найдорожчого шампанського, фото якого можна бачити в статті, знаходяться в умовах жорсткої конкуренції між собою. Вони змушені суворо дотримуватися технології виготовлення, тому як дорожать репутацією. Марку треба тримати ще й тому, що історія деяких брендів становить кілька століть.



Категория: Еда