Як спекти пряниковий будиночок своїми руками - рецепти, особливості та рекомендації


Опубликованно 24.01.2018 02:22

Як спекти пряниковий будиночок своїми руками - рецепти, особливості та рекомендації

Надивившись красивих фото на просторах Інтернету, багато ласуни і любителі творити на кухні задаються питанням про те, як спекти пряниковий будиночок. На Новий рік або Різдво, на день народження дитини або інше сімейне свято це диво-витвір з тіста і цукру з доповненням з найрізноманітніших солодощів принесе багато яскравих вражень, непередаваного захоплення і спогадів на все життя.

Насправді спекти його нескладно, як це може здатися на перший погляд. Необхідно лише скласти план дій, продумати, як буде виглядати кінцевий результат, і почати діяти.

Покрокові дії при випічці пряникового будиночка

Перед тим як спекти пряниковий будиночок в домашніх умовах, необхідно скласти план покрокових дій, щоб приготування цього десерту було комфортним, зібраним і безпроблемним. Ось приблизний нарис: Підготувати продукти для тіста і глазурі. Продумати, чим буде прикрашатися будиночок, і підготувати ці деталі. Вибрати шаблон, по якому буде випікатися пряниковий будиночок. Спекти, як зазначено в рецепті, і склеїти основні деталі. Після закріплення основи прикрасити виріб за своїм бажанням.

Рецепт тіста

Для того щоб спекти пряниковий будиночок, як правило, використовується пряничное тісто, з якого практично кожна господиня пече на Різдво імбирних чоловічків або козулі (слов\'янський варіант пряників з розписом). Для приготування тіста потрібні такі інгредієнти: 350 грам вершкового масла. 3 яйця, з яких для тіста використовуються тільки жовтки, а білки містяться в закриту посуд і відправляються в холодильник – вони будуть необхідні при виготовленні цукрової глазурі для розпису пряникового будиночка. Неповний склянку меду. 100 грам цукрового піску. По 0,5 ч. л. меленого імбиру, мускатного горіха, кардамону або анісу. Також можна додати терту цедру одного лимона або чайну ложку кориці. 1 ч. л. соди, погашеної оцтом. 900 грам борошна. Кількість цього компонента зазвичай дається приблизний, так як залежить від кількості клейковини в зерні. 2 -3 ст. л. какао-порошку. Це не обов\'язково, але цей продукт зробить стінки будиночка темно-коричневими, вони будуть контрастно виглядати з білосніжною глазур\'ю - ефект буде вражаючим.

Як замісити пряничное тісто?

Змішати в невеликій каструлі мед, цукор, масло і поставити її на водяну баню, постійно помішуючи, стежити за тим, щоб розтанули кристали цукру – після цього посуд знімається з вогню. В окремій мисці змішати какао, соду і прянощі, подрібнені в ступці або кавомолці. Намагайтеся не купувати вже мелені. Адже тільки подрібнені прянощі набагато пахучіше, ніж лежали невідомо скільки.

До пряної суміші додати половину порції просіяного борошна, перемішати і маленькими частинами висипати до солодкої медової масою, помішуючи, щоб не утворювалися грудочки. Отриманий ком тесту, схожий на пластилін, загортаємо в поліетилен і відправляємо в холодне місце мінімум на 6 годин, а краще на всю ніч. Воно має настоятися, при цьому прянощі почнуть віддавати свій аромат, а мед взаємодіяти з борошном.

Безпосередньо перед тим, як спекти пряниковий будиночок, дістаємо тісто і підмішуємо до нього решту борошна. Воно має бути еластичним, але досить щільним. Тому формування найчастіше проводиться на пергаментним папері.

Вирізаємо деталі

Вдома спекти пряниковий будиночок, як на картинках, з нуля складно. Тому краще почати з простого шаблону, щоб не розчаруватися при невдачі. Адже в цій справі, як і в інших, важливі поступово вироблені навички.

На пергаментним папері розкачуємо тісто товщиною близько 5 мм і, поділивши його на шматки, прикладаємо шаблон. Вирізаємо деталі будиночка і супутні прикраси, якщо вони потрібні за задумом: ялинки, дверцята будиночка, чоловічки біля входу, паркан, сніговик і т. д.

Якщо тісто дуже липне до качалку, то його можна накрити ще одним аркушем паперу і по ньому розкачувати. Тоді процес формування пройде більш спокійно. Також перед тим як спекти пряниковий будиночок своїми руками, майстер обов\'язково продумає, на чому він буде споруджувати всю експозицію, тому варто випекти велике коло для «дворика». Але можна використовувати готову основу, наприклад для медовика або піци. А ось вафельні коржі брати не варто – вони дуже м\'які і зовсім не тримають форму.

Обережно разом з пергаментом переміщуємо вирізані деталі на деко і випікаємо в духовій шафі при температурі 180-200 С близько 15 хвилин. Даємо деталей охолонути і потім обережно видаляємо папір. Якщо будиночок планується з віконцями, то можна зробити їх з розплавленої карамелі. Її заливаємо в виїмки на пряникових деталях відразу після виймання деко з духовки. Якщо не хочеться варити карамель, то можна просто розтопити кілька льодяників.

Приготування глазурі для розпису

Після усіх зусиль і переживань, коли, нарешті, вдалося спекти пряниковий будиночок за рецептом, прийшов час зайнятися її складанням і прикрасою. Для цього зазвичай використовується одна і та ж глазур – айсинг. Для її приготування беремо білки, що залишилися з холодильника, злегка збиваємо виделкою (не міксером) і поступово, невеликими порціями, додаємо 500 грам цукрової пудри, вимішуючи виделкою і ні в якому разі не збиваючи блендером. Це ж не білковий крем, і бульбашок повітря в масі бути не повинно.

В кінці змішування додаємо чайну ложку лимонного соку. В ідеалі кількість компонентів краще розділити на дві частини і приготувати відразу половину – для розпису стінок будиночка. Адже візерунки повинні повністю застигнути і зміцніти, перед тим як з\'єднувати деталі в одну споруду.

Як прикрасити виріб?

Це самий відповідальний момент в приготуванні. Адже спекти пряниковий будиночок якось простіше, ніж втілювати свої фантазії щодо оформлення в реальність. Перше, що важливо вирішити, як буде виглядати дах будиночка: Черепиця. Тоді найпростіші варіанти – це намалювати глазур\'ю або покрити весь пласт даху айсингом і викласти горішками або маленькими цукерками, імітуючи черепичний дах. Дах будиночка буде повністю «засніжена» глазур\'ю і великими бурульками, що звисають з боків. Тоді цей пункт залишаємо на потім, коли будиночок буде вже зібраний. Покрити тонким шаром глазурі дах і викласти маленькими печивом.

Також айсингом оформляємо прорізи вікон, дверей. Якщо хочеться, можна намалювати на стінах візерунки або розфарбувати будинок «під цеглу». Для цього цукрову глазур поміщаємо в звичайний шприц самого великого обсягу або робимо з щільного поліетилену конвертик зовсім трохи зрізаємо куточок. Якщо з фантазією поки не дуже, то можна використовувати приклади, описані в статті.

Рекомендації зі складання будиночка

Коли всі розписані деталі застигнуть, тоді можна збирати всю конструкцію воєдино: на пласті-основі відзначаємо місця, де буде розташований будиночок, а де додаткові прикраси, якщо вони є. Якщо конструкція невелика, то всі її сторони можна відразу збирати разом, склеюючи їх айсингом. Якщо ж розмір понад 30 сантиметрів, то краще збирати по двом протилежним частинами, відразу склеюючи стіни, а після застигання – дах. Важливо не поспішати і давати глазурі час для повного затвердіння, щоб весь пряниковий будиночок грунтовно тримався. Коли він буде встановлюватися на основу, краще додатково підперти стіни дерев\'яними зубочистками, а коли айсинг засохне – обережно їх прибрати. Після цього йдуть останні штрихи по оформленню: імітація бурульок, заметів у будиночка або снігу на ялинці, паркані.

Чим ще можна прикрасити пряниковий будиночок: маленькі цукерки: льодяники, желейки або М&М; прикраси, зроблені з шоколаду: розтопити шоколад і за допомогою шприца намалювати на пергаментним папері будь-які форми, від простих сніжинок і зірочок до витіюватих ялинок і пташок. зацукровані ягоди також добре виглядають в якості оформлення. Відео майстер-клас

Якщо все ж незрозуміло опис процесу того, як спекти пряниковий будиночок, майстер-клас від справжнього професіонала, можливо, допоможе більше.

Ретельно дотримуйтесь інструкцій і наполегливо пробуйте кілька разів, якщо раптом відразу не вийде так, як хочеться. Адже, як відомо, Москва не відразу будувалася.



Категория: Еда