Приправа каррі: користь і шкода, склад, властивості


Опубликованно 21.01.2018 04:55

Приправа каррі: користь і шкода, склад, властивості

Сьогодні полиці супермаркетів ломляться від різних продуктів, у тому числі від приправ. Кожен вибирає на свій смак і колір. У кожної з них є свої особливості і вишуканий смак. Одні чудово підійдуть до м\'яса, а інші до риби. У даній статті ми розглянемо приправу каррі, склад, користь і шкоду, які вона може принести людському організму. Вона прийшла до нас з Індії, тому своєрідна по своєму смаку і поєднанню з окремими стравами.

Трохи про склад приправи

Карі складається з декількох спецій. Цікаве поєднання забезпечує їй популярність і донині. Завдяки використанню спецій можна зробити блюдо не тільки вишуканим, але і смачним. У приправи каррі склад досить різноманітний.

Основну її частину становить куркума. Крім неї, є ще такі складові компоненти, як коріандр і кайенский перець. Ще є в ній і фенугрек. Ці спеції становлять основу приправи. До них можуть приєднуватися і інші складові. Наприклад, для додання цікавого смаку і аромату можна додатково додати лавровий лист, гвоздику, корицю, чорний перець.Приправа каррі: корисні властивості

Одне з її переваг полягає в тому, що поєднання різних спецій дає цікавий хімічний склад. Про приправи каррі, її користь для організму можна говорити багато. Наприклад, куркума сприяє поліпшенню працездатності мозку, а також надає хорошу допомогу в боротьбі з пухлинами. Поліпшення складу крові також є одним з корисних властивостей приправи.

Кориандру притаманний жовчогінний ефект. Ще він поліпшує роботу травної системи. Якщо регулярно вживати приправу каррі в складі різних страв, то можна домогтися нормалізації рівня холестерину в кров\'яний середовищі.

До того ж, вона прекрасно підходить для людей, які хочуть скинути зайву вагу. Компоненти, з яких складається приправа, не дають утворюватися жирової тканини, а також виводять з організму зайву воду.

Якщо ще в її склад додати кмин, то збільшаться захисні функції організму. Говорячи про приправи каррі, користь і шкоду для людини, можна сказати, що першого набагато більше. Але, звичайно ж, все слід вживати в міру. Зіра, якщо вона входить в склад, допоможе вивести шлаки. А даний ефект спеції є дуже цінним. Оскільки в даний час дуже багато шкідливих продуктів. Імбир, в свою чергу, поліпшить кровообіг. Також саме він допоможе впоратися із запорами. Про приправи каррі, користь і шкоду можна сказати багато чого. Але позитивних характеристик у неї більше. У цьому ви переконаєтеся, прочитавши інші розділи статті.

Таким чином, кожен складовий компонент багатий на корисні справи» для організму людини. Який варіант додавання спецій вибрати, вирішує сама людина. Оскільки саме від цього залежить смак страви.Де застосовується каррі?

Ця приправа відноситься до індійської кухні. Хтось використовує її у всіх стравах. Але краще за все вона підійде до рису. Вона додасть продукту жовтуватий колір, а деяким сортам гострий смак. Особливість каррі полягає в тому, що в ній є різний склад спецій. Крім того, її можна також використовувати в приготуванні різних соусів. Вони будуть ароматними і своєрідними.

Суміш спецій добре підійде для салатів з курки. Ще каррі можна додати до м\'ясних страв, так і до макаронів з фрикадельками.Карі (приправа): властивості

Спеції, які є основними компонентами, сприяють зміцненню організму людини, який регулярно використовує їх в стравах. Приправи каррі характерні протизапальний, антимікробний та протигрибковий ефект. Ще вона чудово бореться з раковими захворюваннями. А саме сприяє зменшенню зростання таких клітин. У приправи каррі корисними властивостями є поліпшення пам\'яті і захист від хвороби Альцгеймера.

Крім того, приправа володіє антиоксидантним ефектом. Таким чином вона уповільнює процес старіння. Якщо ви будете регулярно вживати страви з каррі, то екзема і псоріаз будуть не страшні.

Саліцилова кислота в складі приправи дає знеболюючий ефект. Тому про мігрені можна забути. Ще пряність сприяє виробленню ендорфіну. У цьому випадку ви не згадаєте про смуток.

Карі не раз допомагала людям, які хотіли б скинути зайві кілограми. Завдяки її унікальному складу жир в організмі людини спалюється, а секреція жовчі збільшується. Та ще й поліпшується травлення.У чому полягає шкода індійської прянощі?

Деяким людям не можна вживати багато спецій. На цей раз, ведучи розмову про приправи каррі, користь і шкоду, зупинимо увагу на другому моменті. Вживання надмірної кількості прянощів може призвести до побічних ефектів та наслідків. До групи ризику належать люди з захворюваннями кровоносних судин і раком молочної залози.

Куркума поряд зі своїми корисними властивостями сприяє збільшенню кровотечі спільно з медикаментами.

В процесі хіміотерапії куркумін перешкоджає иммунодепрессанту, що використовується при лікуванні раку молочних залоз.

Також не можна вживати каррі людям, у яких є проблеми з нирками. Оскільки куркума збільшує рівень оксалату. Саме він сприяє підвищенню ризику утворення каменів у нирках.

Не рекомендується вживати пряність тим, у кого є шлунково-кишкові захворювання і непрохідність каменів у жовчному міхурі.

Таким чином, у приправи каррі користь і шкода співвідносяться не в рівних пропорціях. Звичайно ж, незважаючи на шкоду спеції, достоїнств у неї набагато більше.Як слід вибирати і зберігати приправу?

В той момент, коли купуєте каррі, звертайте увагу на її складові компоненти. Головною вимогою до приправі є те, щоб у змісті були вказані головні 4 компоненти, які були перераховані вище.

Можна орієнтуватися і на запах при виборі спеції. Він повинен бути насиченим. Колір приправи, незважаючи на те, який у неї термін придатності, повинен мати яскраве забарвлення. Ту пряність, у якої є тьмяний відтінок, не варто брати. І ще каррі повинна бути сухою.

Приправу зберігають у закритому контейнері в темному місці. На нього не повинні потрапляти сонячне проміння. У тому випадку, коли одним із складових компонентів, є кмин, термін придатності приправи буде становити рівно рік. Після каррі набуває гіркий смак. Самостійно приготовлена пряність зберігається близько двох місяців.Як зробити в домашніх умовах приправу?

Для приготування каррі самостійно знадобляться такі продукти, як насіння коріандру і куркуми, кмин, перець чилі, гірчиця і часник, сіль, гвоздика, кориця і пажитник. Всі компоненти кладуть на сковороду і обсмажують до придбання коричневого кольору. Смак у майже готової спеції повинен бути насиченим. Після приготовану суміш відправляють в кавомолку і подрібнюють. Також підійде і ступа при відсутності відповідного обладнання.

Отриману приправу рекомендується застосовувати одразу. Надлишки можна помістити в темну скляну посуд і закрити кришкою.

Таким чином, в даній статті розглянувши приправу каррі, користь і шкоду для людського організму, можна з упевненістю сказати, що вона є не тільки спецією, але і хорошим засобом для зміцнення здоров\'я.



Категория: Еда