Як сушити гарбузове насіння в домашніх умовах?


Опубликованно 19.01.2018 05:01

Як сушити гарбузове насіння в домашніх умовах?

Такі ласощі, як гарбузове насіння, знайоме кожному з нас із дитинства. Вони не тільки смачні й корисні, але також надзвичайно поживні. Процес їх поїдання дозволяє зайняти руки і зняти нервову напругу. У нашій статті хотілося б розповісти, як правильно сушити гарбузове насіння. Тут можна вдатися до кількох способів, про які піде мова далі.Чим корисні насіння гарбуза?

Вживання продукту приносить таку користь:У гарбузовому насінні містяться вітаміни групи А і Е, які сприяють оновленню клітин шкіри.У них є цинк, який важливий для підтримки тонусу судин. Крім того, попадання мікроелемента в організм сприяє позбавленню від різних висипань на шкірі.Поїдання насіння гарбуза благотворно позначається на зниженні рівня холестерину.Продукт виступає ефективним жовчогінним засобом.Гарбузове насіння багаті білком. Ось чому вони виступають незамінним продуктом для вегетаріанців і сироїдів.Поїдання гарбузового насіння виглядає відмінним профілактичним рішенням для боротьби з паразитами.Кулінарна довідка

Гарбузове насіння смачні і корисні. Продукт виступає сировиною для одержання олій, які використовуються для приготування вегетаріанських страв. Вживати такі насіння можна не тільки в чистому вигляді. Їх нерідко додають у салати, овочеві рагу, застосовують для приготування соусів. Подрібнене насіння здатні стати хорошим інгредієнтом у разі приготування каш. Вкрай оригінальним виходить смак домашнього хліба та випічки, куди був доданий такий продукт. Підготовка сировини

Перш ніж розповісти, як сушити гарбузове насіння в домашніх умовах, хотілося б сказати кілька слів про підготовку до процесу. Для початку береться зріла гарбуз, на якій немає слідів гниття. Потім зрізується верхівка таким чином, щоб чітко була видна м\'якоть. Внутрішня тканина плоду витягується дерев\'яною ложкою. При бажанні з завданням можна впоратися руками. Головне - стежити, щоб не ушкоджувалися насіння. Інакше вони прийдуть в непридатність під час сушіння.

Після вилучення гарбузового насіння сировина ретельно відділяється від м\'якоті і переміщається в друшляк. Відбувається промивання під потужним струменем води з крану. Зерна акуратно ворошатся руками. Спочатку вони будуть слизькими. Однак після кількох промивок в\'язкість усунеться. Як тільки насіння перестають прослизати між пальцями, їх можна піддавати подальших маніпуляцій.

Береться кілька паперових рушників. В останні загортаються промиті насіння. На сировину виявляються незначні натиснення, таким чином, щоб не пошкодити продукт.

Як тільки насіння позбудуться від рідини, їх переміщують з рушники на дошку або піднос. Вони викладаються одним шаром і залишають на свіжому повітрі. Витримують насіння в таких умовах протягом декількох годин, поки не випарується залишок вологи.Сушка на сковороді

Давайте розглянемо, як сушити гарбузове насіння на сковороді. Процес мало відрізняється від смаження інших продуктів. Результатом стає отримання максимально хрусткого ласощі. Отже, як сушити гарбузове насіння даними способом? Щоб зробити все правильно, потрібно виконувати дії відповідно до такої послідовності: Після попередньої просушки на свіжому повітрі гарбузове насіння посипаються сіллю.Сировина поміщається в миску, наповнену оливковою олією. Сюди ж насипається чорний перець, додається сушений часник і кріп. При бажанні сіль і пікантні інгредієнти можна замінити цукровою пудрою. У такому разі смажене насіння виявляться солодкими.Як сушити гарбузове насіння? Підготовлений продукт укладається тонким шаром на розпечену сковороду. Вогонь забирається на мінімум. Насіння обсмажуються протягом 20-25 хвилин, періодично перевертаються. При цьому сковорода не накривається кришкою.Про те, що гарбузове насіння готові, підкаже поява на їх поверхні золотистої скоринки. По закінченні процедури продукт викладається на паперовий рушник. Вживати насіння можна, як тільки вони охолонуть.Сушіння в природних умовах

Як сушити гарбузове насіння, не піддаючи продукт термічного впливу? Обов\'язковим моментом тут виступає наявність сонячної погоди і можливість розміщення сировини на відкритій, провітрюваній майданчику. Діють тут наступним чином.

Промиті насіння укладаються тонким шаром на металевий лист. Останній вноситься на майданчик, яка добре освітлюється сонцем. У такому місці сировина залишається на кілька діб. Важливо стежити, щоб повітря не ставав вологим. Інакше процес сушіння значно затягнеться. Критерієм готовності продукту до вживання в даному випадку виступає поява тендітної оболонки.Як сушити гарбузове насіння в духовці?

Для початку духовка гарненько розігрівається до температури близько 150проС. Підготовлені насіння викладаються в один шар на металевий лист, попередньо покритий фольгою або папером для випікання. Сировина відправляється в духову шафу.

Як правильно сушити гарбузове насіння в духовці? Продукт піддається впливу високої температури на протязі 10-15 хвилин. Як тільки поверхня насіння стане злегка коричневою, їх витягують з духовки і перемішують. Потім сировину знову відправляють в прилад з вимкненим вогнем, поки не охолоне. По завершенні сушіння можна злегка присипати насіння сіллю або цукром. Сушка в мікрохвильовій печі

Сушити гарбузове насіння можна в мікрохвильовці. Розглянемо процедуру покроково:Насіння промиваються і укладаються тонким шаром в скляний посуд, дно якої покрито паперовими рушниками.Ємність відправляється в мікрохвильову піч. Прилад включається на максимальну потужність. Час термічної обробки виставляється на 2 хвилини.Як тільки пролунає дзвінок таймера, посуд витягується назовні. Насіння перемішуються і знову поміщаються в мікрохвильовку. Сировина прожарюється кілька хвилин, але вже на середній потужності.Потім насіння черговий раз перевертаються. Якщо продукт не готовий, повторюються вищевказані дії. Якісно просушені гарбузове насіння будуть мати жорстку структуру і темнуватий відтінок.Приготування насіння в електричному сушарці

Як сушити гарбузове насіння в електросушарці для фруктів і овочів? Сировину укладають на решітки приладу одинарним шаром. В сушарці встановлюється температурний режим 60-70проС. Щоб продукт готувався рівномірно, піддони час від часу міняють місцями. Недолік такого важливого моменту призведе до того, що насіння, які розташовуються на нижньому ярусі, підгорять. У свою чергу, верхні насіння можуть виявитися наполовину сирими. Сушаться насіння даними способом, поки на них не утворюється золотава скоринка і легко відділяється прозора плівка.Сушка в аерогрилі

Як сушити гарбузове насіння в аерогрилі? Сировина поміщається в прилад. Встановлюється максимальна потужність обдування гарячим повітрям. Сировину залишають у спокої на півгодини. При цьому кришка аэрогриля повинна бути трохи прочиненими, що потрібно для хорошої вентиляції. В іншому випадку вологе повітря стане накопичуватися всередині приладу, а гарбузове насіння виявляться злегка вологими.Зберігання сушених насіння

Якщо зберігати сушені гарбузове насіння в природних умовах при кімнатній температурі, приблизно по проходженні тижня вони почнуть відволожуються, втратять хрусткий характер і змінюються в смаку. Щоб цього не відбувалося, продукт поміщають в бавовняний мішечок. Альтернативою може послужити марлеву тканину, яку складають у кілька шарів. Таке вмістилище для насіння підвішують у сухому, добре провітрюваному приміщенні.

Як варіант, продукт можна укласти в контейнер з пластику. Непоганим варіантом для зберігання насіння послужить скляна банка, герметично закрита капроновою кришкою. Головне, щоб такі ємності зберігалися в місцях, де відсутня волога.Висновок

Ось ми і з\'ясували, як сушити гарбузове насіння в домашніх умовах. Як видно, існує чимало ефективних і доступних способів для підготовки такого поживного і корисного продукту до вживання.

Наостанок хотілося б порадити не купувати насіння гарбуза заводського виготовлення. Нерідко їх приправляють великою кількістю солі. Також у складі можуть бути присутні різноманітні консерванти і хімічні речовини, які застосовуються для підвищення терміну зберігання продукту. Набагато безпечніше зробити все самостійно, приготувавши гарбузове насіння в домашніх умовах. Впоратися із завданням нескладно. Головне - дотримуватися простих правил.



Категория: Еда