Рис з помідорами: смачна консервація на зиму


Опубликованно 15.01.2018 06:14

Рис з помідорами: смачна консервація на зиму

Час заготівель на зиму для кожного кулінара стає справжнім святом. Стільки смачного можна наготувати стільки нових рецептів випробувати! Особливо гріє думка про те, як будуть в холодні місяці радіти рідні та близькі. І як почнуть випитувати секрети подружки-господині. В задуманий список неодмінно потрібно внести рис з помідорами: він готується елементарно, для зберігання прохолоди не вимагає. А смачний настільки, що полиці, відведені під банки з такими заготовками, порожніють з немислимою швидкістю.

Рис з помідорами: класичний рецепт

Найбільш рекомендоване співвідношення продуктів виглядає наступним чином: на 3,5 кіло томатів – по кілограму болгарського перцю, моркви та цибулі, а рису буде достатньо склянки. Зрозуміло, склад цілком можна коригувати у відповідності зі своїми смаками.

З помитих томатів потрібно буде вирізати грубі місця, що утворюються навколо плодоніжки, після чого плоди можна порізати четвертинками (особливо великі – на вісім часточок). Потім вони пюрируются комбайном або м\'ясорубкою. Перці, призначені для рису з помідорами, звільняються від перегородок, насіння і хвостиків, після чого нарізати квадратиками. Цибулини шинкують як для засмажки, морквина натирається на крупній теркою.

У розігріте масло (його піде трохи більше склянки) закладається вся нарізки і обсмажується хвилин 15. Потім вводяться томати, посудина накривається кришкою, і її вміст третину години тушкується. Наступний етап – всмоктування і перемішування рису (не відвареного!). Після ще чверті години витримування на вогні додаються неповний склянку цукру, дві ложки солі і півсклянки шестипроцентного оцту. Десять хвилин варіння – і можна фасувати по чистим банкам, закупорювати і остуджувати. Перевертати тару потрібно, укутувати – ні.

Вкуснятинка без оцту

Любителям максимально здоровою консервації рекомендуємо закрити помідори з рисом на зиму іншим способом. Співвідношення продуктів буде приблизно тим же, але томати до кашки доводити не треба, вони ріжуться досить великими скибочками. Морква краще теж не натирати, а по-старому попрацювати ножем. Перець оформляється півкільцями або товстою соломкою. У глибоку сковорідку наливають третину літра олії, а продукти відправляються в нього поетапно: цибуля, морква, помідори, перець, в останню чергу – рис. Проміжки між закладками повинні складати приблизно хвилин десять. Коли рис буде майже готовий, але ще не розм\'як, насипаються сіль (сто грамів) і цукор (вдвічі більше). Для пікантності і кращого збереження додається перець-горошок, лаврове листя. Фасувати рис з помідорами слід гарячим, остуджувати – під укриттям. Для зберігання рекомендується прохолода, але господині, випробували рецепт, запевняють, що салат чудово стоїть поруч з варенням і компотами в коморі, не роблячи спроб вибухнути.

Оригінальна заготовка

Рецепти помідорів з рисом на зиму зазвичай припускають присутність в закрутки стиглих плодів. Але не менш смачно виходить і з зеленими. Знову ж таки, склад залишається в недоторканності (тільки зі списку вилучається перець). А ось порядок приготування змінюється. Оскільки зелені томати помітно твердіше стиглих, вони ріжуться на невеликі шматочки і відправляються на сковороду з олією в першу чергу. Потім, коли помідори дадуть сік, засипається сирий рис, і тільки через десять хвилин – нарубані морква з цибулею. Варити потрібно «до готовності», так що доведеться пробувати, щоб не упустити момент. Незадовго до зняття додаються півсклянки крупної солі і повний, навіть з гіркою цукру. Деякі кулінари радять ввести і оцет, для гарантії збереження. Якщо ви згодні з цією думкою, вливайте рідина у відповідності з самим першим рецептом. Хитрощі від досвідчених кухарівЗакочуючи на зиму рис з помідорами, перед приготуванням замочити крупу на год або на два. Тоді вона і готується швидше, і жорсткості не зберігає в трохи недоваренном вигляді. А от варити рис окремо абсолютно не варто: він повинен нудитися в овочевому соку.Якщо ви консервуєте з оцтом, в цьому салаті найкраще «виглядає» його яблучна різновид. З звичайним, їдальням, смак буде нудним, а винний різко виділяється на тлі овочевий ніжності.У салат можна додати й інші інгредієнти. Спробуйте його версії з кабачками, баклажанами і навіть капустою – не пошкодуєте!

Цікавих вам експериментів і смачною зими!



Категория: Еда