Хто вона, прекрасна


Хто вона, прекрасна незнайомка, і звідки взялася на нашому столі?

Її дикоростучий предок (або хоча б родич) досі не встановлено. Хтось стверджує, що він виростає по берегах південної Англії та Ірландії, північно-західній Франції, на Гельголанде, в Данії та по північних берегів Середземного моря близько Ніцци, Генуї і Лукки.
Хтось вважає, що її батьківщина в дикому стані — Середземноморська область.

Так чи інакше, королева нашого столу завжди панувала в людському раціоні, і це — історичний факт. Невтомні жителі Японії першими оцінили не тільки її харчові, але і декоративні властивості; та в кінці сезону, коли в садах стає мало квітучих рослин, вона служить прикрасою для клумб. Так що в Японії ви можете запросто замовити букет не тільки з улюблених кольорів, але й з капусти!

Так, це все вона — наша улюблена капуста! І якщо стародавнім грекам і римлянам було відомо всього від 3 до 10 сортів капусти, то зараз налічуються сотні сортів. Поговоримо про найпопулярніших видах улюбленого овочу!

Білокачанна капуста

За вмістом вітаміну С капуста поступається тільки лимону, багато в ній вітамінів групи В, є вітамін РР, якась речовина підлогу назвою «холін», яке запобігає виникненню склерозу і противиразковий вітамін U.

Цвітна капуста

За вмістом вітаміну С перевершує білокачанну майже в 2 рази, вона набагато краще перетравлюється і засвоюється. У їжу вживають відварні головки з маслом або яєчно-масляним соусом. Їх можна тушкувати або смажити з м'ясом, овочами, картоплею, солити, маринувати в чистому вигляді або в суміші з іншими овочами, використовувати в приготуванні домашніх консервів. Молоді суцвіття використовуються для приготування прозорих дієтичних бульйонів і супів.

Червонокачанна капуста

Містить в 1,5 рази більше каротину, ніж білокачанна, містить ціанідин (не плутати з ціанідом), благотворно вліяеющій на серце і судини. Сік червонокачанної капусти згубно діє на туберкульозну палочку.Подробнее можете почитати тут!

Брюссельська капуста

Володіє антиканцерогенними властивостями, вітаміну С в ній навіть більше, ніж у лимонах і апельсинах. Містить кальцій, натрій, фосфор, магній, залізо, і йод. Качанчики брюссельської капусти відварюють, використовують для приготування салатів, супів і морожених овочевих сумішей, тушкують, смажать. Цілі качанчики йдуть на приготування щей, других страв і гарнірів до м'яса, їх можна також відварювати, а потім гасити з маслом, обсмажити з панірувальними сухарями до рум'яної скоринки і подавати до столу з вершками або сметаною.

Брокколі

Багата легкозасвоюваним рослинним білком і речовинами, що знижують рівень холестерину в крові.

Хто вона, прекрасна

Савойська капуста

На вигляд нагадує білокачанну капусту, тільки листя у неї зморщені, типу "плісе-гофре". Справжній капустяний чемпіон за вмістом білка.

Пекінська капуста

У неї немає кочережки! Зате пекінська капуста — незамінний засіб для профілактики захворювань шлунка і кишечника.

Кольрабі

Більше схожа на велику редьку і за смаком схожа на качан від білокачанної капусти, і за високий вміст вітаміну С отримала прізвисько "північний лимон". Допомагає знизити артеріальний тиск, зміцнити серце та захистити шлунково-кишковий тракт.

Морська капуста (ламінарія)

Це просто водорість, і ніякого відношення вона до капусти не має, хоча від цього не стає менш корисною. Абсолютний рекордсмен за вмістом йоду, запобігає захворюванням щитовидної залози, знижує рівень холестерину і зменшує ризик онкологічних захворювань.

Ну а тим, хто хоче схуднути, пропонується капустяна дієта!

Мій блог знаходять за такими фразами

Похожие рецепты :

  • Потрапила в Росію із Західної Європи в XVII столітті під назвою "синя капуста". Крім кольору червонокачанна відрізняється від білої т ...

  • Про унікальні властивості червонокачанної капусти я вже писала; мені стало цікаво - а яка вона в соліннях? Цей рецепт дає нам комбінацію двох в ...

  • Капуста по своїй природі є унікальним продуктом. Вона настільки універсальна, що може бути присутнім в нашому раціоні щодня в різному вигляді, ...

  • Овочі, овочі і ще раз овочі - ось що треба для нормальної роботи шлунка, і, в кінцевому підсумку, всього організму. Саме тому - овочевих страв, ...

  • Продукти для приготування капусти в клярі: Капуста кольорова Яйця - 2 шт. Борошно - 4 стіл. ложки Сир тертий - 80 гр. Пиво - 100 мл. О ...

Комментарии запрещены.

Календарь рецептов
Август 2017
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Июл    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Новые рецепты

Как купить посуду в интернете

Как купить посуду в интернете

Если вы давно мечтали приобрести сильную, но при этом недорогую посуду, то вам следует обратить свое[...]
Как купить посуду в интернете

Как купить посуду в интернете

Если вы давно мечтали приобрести сильную, но при этом недорогую посуду, то вам следует обратить свое[...]
Как выбрать кофе в зернах?

Как выбрать кофе в зернах?

Миллионы людей, вставая рано утром и собираясь на работу, не могут прийти в себя до тех пор, пока не[...]
Немного о пользе японской кухни

Немного о пользе японской кухни

Японцы – здоровая нация, и во многом такое положение вещей определяет хорошее питание. Свежие морепр[...]
Особенности выбора витражей

Особенности выбора витражей

Многие люди стремятся к тому, чтобы обеспечить красивую и уютную атмосферу в доме. Вот почему изыска[...]