Найсмачніший паску

Найсмачніший паска — він, звичайно ж, бабусин! Процес приготування пасок був у нас в сім'ї завжди хвилюючим, урочистим, до нього готувалися заздалегідь і витягували задоволення з кожного моменту.

Паска повинен бути ароматним, як букет, і танути в роті, як найсмачніше морозиво, м'яке, солодке і жирне — мрія кожного ласуни.

Продукти:
0.5 літра молока
5 склянок цукрового піску
12 яєць
250 г масла
дріжджі
мускатний горіх
кардамон
ванілін
шафран
горілка
сіль
борошно скільки візьме

Напередодні ввечері відокремлюємо білки від жовтків. 12 жовтків розтираємо дочиста з 3 склянками піску, а білки розбиваємо на дві порції — 8 для тесту і 4 для помазки. Ставимо все в холодильник.

На наступний день просіваємо борошно, дістаємо з холодильника жовтки і ті білки, які для тіста, витягуємо і кладемо в тепле місце масло. Розігріваємо молоко.

У половині склянки теплого молока розчиняємо сухі дріжджі, чайну ложку цукру і 1 столову ложку борошна, ставимо в тепле місце. Це — наша перша опара. Вона "закипає" дуже швидко.

"Закипілого" дріжджі виливаємо у велику каструлю, виливаємо туди решту молока і додаємо борошно (приблизно 2 склянки). Тісто має вийти густіше, ніж для оладок. Присипаємо борошном, закриваємо кришкою, закутують ковдрою і ставимо в тепле місце на 1 годину. За цей час збиваємо білки для тесту з чайною ложкою лимонного соку і однією третиною чайної ложки солі.

Коли опара підійде, вливаємо туди жовтки з цукром, білки і масло. Масло не повинно бути рідким — скоріше, сметанообразним. Активно месім і додаємо борошно. Вводимо прянощі. Шафран наполягаємо на чайній ложці горілки. Кардамон і мускатний горіх кладемо в молотом вигляді. Ванілін також розчиняється в чайній ложці горілки. Продовжуємо заважати і додавати борошно.

Тісто наше буде не рідким і не крутим — зліпити з нього нічого не можна — розпливеться, але і литися з руки або ложки воно теж не повинно. Знову накриваємо кришкою, закутують у ковдру і ставимо на 2 години.

Змащуємо формочки маслом і кладемо на дно кружечки пергаменту. Наповнюємо форми трохи менше, ніж до половини. Накриваємо чистим рушником і ставимо підходити в тепле місце. На кухні повинно бути жарко! Бабуся завжди влаштовувала справжню парну — ніхто зайти не міг.

У формах тісто має піднятися практично до краю. Ставимо їх на деко — і в піч на середній вогонь. Духовку раніше ніж через півгодини не відкривати! Кришкою не грюкати! Як я вже писала тут, паски не люблять протягів. Але ще менше вони люблять поспіх!

Витягуємо. Ставимо на вологий рушник, щоб легше вийшли з форми. Витягуємо! Піч не вимикаємо, робимо вогник зовсім маленький.

Поки паски остигають, збиваємо помазки. На остиглий паска мажемо безе-помазки. Посипаємо фарбованим пшоном і на кілька хвилин ставимо паски в піч — щоб безе швидше підсохло.

Біжимо до церкви святити. Все!

Мій блог знаходять за такими фразами

  • покрокові рецепти
  • чеська кухня в різдво
  • аніс
  • готуємо на різдво
  • символ нового року 2011
  • пісочне печиво з полуницею

Похожие рецепты :

  • Сьогодні ми з вами будемо вчитися готувати віденське тісто. На відміну від кулічного, воно підходить тільки два рази (і ще раз - у формі), вима ...

  • Слово "паска" грецького походження, і означає воно "крендель". Селянський великодній хліб, пиріг або булка частіше називаєт ...

  • Цей чудовий і традиційний рецепт пасок я використовую досить давно, що й вам раджу. Зверніть увагу, що зі спецій використовується тільки ваніль ...

  • Цей паску можна запропонувати спекти ласунам, які не можуть жити без шоколаду! Нам знадобиться півкіло борошна, сухі дріжджі, щіпка солі, стака ...

  • "Царська баба" робиться з віденського тіста. Для приготування однієї баби нам знадобиться 3 склянки борошна, 1 склянка кефіру, 4 яйця ...

Комментарии запрещены.

Календарь рецептов
Декабрь 2016
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Ноя    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Новые рецепты

Оборудование для мест общественного питания: как правильно выбрать

Оборудование для мест общественного питания: как правильно выбрать

Мечта многих людей – открыть свое заведение, например, кафе или бар. Они рисуют себе картинки того, [...]
Правила безопасного обгона на дороге

Правила безопасного обгона на дороге

Частенько многие участники автомобильного движения пытаются кого-то обогнать или подрезать на большо[...]
No thumbnail available

Аминокислоты для спортивного питания

Аминокислота – это химическое вещество, которое влияет на свойства белка и по сути оно является осно[...]
Выберите нужное вам оборудование

Выберите нужное вам оборудование

Электрооборудование прочно вошло в нашу повседневность. Электроэнергия используется во всех отраслях[...]
Подарки на Новый Год на 24kua для мамы

Подарки на Новый Год на 24kua для мамы

Новый год не за горами, и вам еще нужно успеть приготовить подарки для родных и близких. В первую оч[...]